Najavljeni protesti ugostitelja nemaju veze sa Milom Đukanovićem

1400

Usljed pogoršane epidemološke situacije izazvane koronavirusom, zdravstvene vlasti u Crnoj Gori donijele su nove mjere, koje sudeći po riječima ugostitelja i radnika u tom sektoru, najviše pogađaju upravo njih.

Poslednji set mjera, donešen je 2. avgusta, a jedna od ključnih stavki koju one propisuju odnosi se na rad ugostiteljskih objekata, diskoteka, noćnih klubova… Naime, na pomenutim mjestima moći će da borave samo oni koji ispunjavaju posebne uslove poput potvrde o primljenoj vakcini, negativnog antigenskog testa ili potvrde o preležanom virusu u posljednjih pola godine.

Iako blaže od prethodnih, ove mjere nisu u potpunosti zadovoljile ugostiteljski sektor, zbog čega su iz NVO Ugostitelji Crne Gore najavili protest.

Ta najava svakako je medijski propraćena, međutim kao što to obično biva, pojedini portali otišli su korak dalje, pa su samu informaciju stavili u službu dezinformisanja.

Takav primjer je članak objavljen na portalu Alo.rs, koji nosi naslov:

„CRNOGORSKI UGOSTITELJI NA ULICAMA Ponašanje Mila Đukanovića im dozlogrdilo“

Članak sa identičnim naslovom i sadržajem, objavljen je i na portalu Vesti.be.

U samom tekstu moguće je pročitati ono što već danima javljaju domaći portali. Međutim, ključna razlika u interpretaciji portala Alo i Vesti.be u odnosu na crnogorske medije, jeste pominjanje imena crnogorskog Predsjednika.

„Više puta smo apelovali na Vladu Crne Gore da koriguje aktuelne mjere, jer su one diskriminišuće, jer se ugostiteljima ograničava pravo na rad i grubo krše njihova ostala osnovna prava. Ugostitelji su od početka epidemijskih dešavanja pretrpjeli najviše ograničenja u pogledu njihovog rada, a diskriminacija ugostitelja sada doživljavaju kulminaciju jer se u jeku sezone, kada je turistima dozvoljen ulazak bez bilo kakvih potvrda, od ugostitelja traži da poštuju mjere koje nisu na snazi u drugim sektorima”, navode u saopštenju ugostitelji, a prenosi portal RTCG.

O najavljenim protestima pisao je i portal Vijesti, citirajući ugostitelje koji kategorično tvrde da će se oni održavati svakog dana dok institucije ne koriguju aktuelne epidemiološke mjere.

Detaljan uvid u aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori, pruža Vladin sajt Covidodgovor.me, na kojem je u posebnom dijelu pod imenom „Ugostiteljski i turistički objekti“, pojašnjeno na koji način i kako je moguće boraviti u kafićima i diskotekama.

U jednom od posljednjih obavještenja, ugostitelji tvrde da su protesti usmjereni isključivo na korigovanje aktuelnih mjera koje obavezuju ugostitelje da se vakcinišu, kao i da gostima traže razne potvrde u vezi sa koronavirusom.

Sve ovo jasno ukazuje da je stav ugostitelja po pitanju novih mjera jasan – žele da Vlada i nadležne institucije koriguju iste i prilagode ih ugostiteljskoj privredi.

Ono što je takođe opšte poznato jeste činjenica da je aktuelne ali i prethodne mjere donijelo Ministarstvo zdravlja, što je i naznačeno na sajtu Covidodgovor.

Zbog te, ali i činjenice da ugostitelji nijednom nisu pomenuli Predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, objave portala Alo i Vesti.be, u kojima se navodi da ugostitelji protestuju jer im je „dozlogrdio Milo Đukanović“, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.