Vučića citirao „neverifikovani“ Putin

1611

Predsjednik Rusije Vladimir Putin često je tema dezinformacija, bilo da se radi o veličanju njegove moći, odlukama koje nije donio, neistinama o njegovom suprotstavljanju zapadu…

To je, vrlo često, slučaj i sa predjsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Brojni regionalni mediji nedavno su objavili vijest da je predsjednik Rusije na svom Instagram nalogu citirao predsjednika Srbije.

„VLADIMIR PUTIN NA INSTAGRAMU CITIRAO PREDSEDNIKA VUČIĆA!“, glasi naslov teksta koji je objavio portal Lajk.rs.

„Predsednik Vučić je, u ekskluzivnom intervjuu za Jutjub kanal Solovjev lajv, čiji su delovi danas prikazani na TV Rusija 1 i na platformi Smotrim, istakao da će se boriti za mir praktično po svaku cenu. Deo intervjua predsednika Srbije citirao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na svom profilu na Instagramu. – Mi, naravno, razgovaramo jedni sa drugima u regionu. Ali potrebno je vreme sa velikim liderima. Ali sada ću se sastati sa predsednikom Putinom 19. put. Zamislite, 19. put, predsednik Putin je našao vremena za predsednika ili premijera Srbije. 19 puta zaredom.” poslednjih sedam godina. Koliko je energije uložio u odnose sa Srbijom. Beskrajno smo zahvalni na tome – rekao je Vučić, a Putin preneo na svom Instagram profilu“, glasi tekst portala Lajk.

Dio o izjavi Vučića ovaj portal je prenio vjerodostojno. Ipak, nije tačno da je Putin citirao Vučića na svom Instagram profilu, a razlog je jednostavan.

Naime, „Putinov nalog“ na kojem je citiran Vučić nije verifikovan kao zvanični nalog presdjednika Rusije.

Kako su utvrdile naše kolege sa portala FakeNews Tragač, iz Srbije, u opisu profila korisnici se pozivaju da pošalju direktne poruke ako žele saradnju, što jasno ukazuje na to da je ovo samo fan-stranica Vladimira Putina. Korisničko ime i profilna fotografija na Instagramu potpuno su različiti od onih sa zvaničnog Tviter naloga.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ranije je govorio da Putin smatra da nije fer da drugi ljudi vode njegove naloge na društvenim mrežama te da društene mreže smatra gubljenjem vremena.

Ovu objavu ocijenile su i kolege iz Sarajevskog Raskrinkavanja a nakon njihove analize brojni mediji su ispravili netačne navode o Putinovom citiranju Vučića.

Ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.