Erdogan nije ovlašćen da prodaje crkve u Turskoj

900
mrna-vakcine-lazna-vijest

Na Facebooku je objavljena informacija da se u Turskoj prodaju dvije hrišćanske crkve. Uz link do ovog teksta na portalu Sputnjik, objavljen je i navodni citat turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana:

„Prodaćemo sve crkve zbog ekonomske krize, osim Aja Sofije, ona je dokaz našeg trijumfa nad pravoslavljem!“

Informaciju da Turska prodaje dvije crkve zbog finansijske krize izvorno je objavio austrijski list Kronen Zeitung. Međutim, na Twitter nalogu turske platforme za provjeru činjenica objavljeno je da se radi o netačnoj tvrdnji, odnosno da Turska ne može da prodaje crkve jer se one ne nalaze u vlasništvu države, pa samo vlasnici crkava imaju ovlašćenje da je prodaju. Ovo se može zaključiti i iz ranijih medijskih objava (link, link) o prodajama crkava.

Kako je objavljeno u jednom od medijskih tekstova iz oktobra 2020. godine, sirijska zajednica je tražila od turske vlade da otkupi crkvu i otvori je za turiste, zbog njenog istorijskog i vjerskog značaja, navodeći da hrišćanska zajednica nema primjedbe i da bi je kupila da ima novca.

Takođe, citat koji se pripisuje turskom predsjedniku je izmišljen i na internetu nije moguće pronaći niti sličnu izjavu koja bi mogla biti povezana sa njim.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.