Simpsonovi nisu predvidjeli „konvoj slobode“ u Kanadi

1393
apokalipticni-planovi

Američki animirani sitkom Simpsonovi (The Simpsons) jedna je od najpopularnijih serija tog tipa na svijetu, i skoro da nema osobe koja za preko 30 godina njenog emitovanja, nije pogledala makar jednu epizodu.

Ogromna popularnost i trodecenijsko trajanje učinili su da posljednjih godina u velikoj mjeri zaživi mišljenje kako su Simpsonovi zapravo predvidjeli brojne stvarne događaje.

Iako su s vremena na vrijeme, zahvaljujući pojedinim podudarnostima, Simpsonovi djelovali kao futuristi, zapravo su vrlo često zloupotrebljavani kako bi se plasirale razne teorije zavjere.

Takve primjere smo mnogo puta do sada vidjeli na društvenim mrežama, a jedna od najnovijih tvrdnji koja se širi na Fejsbuku sugeriše kako su Simpsonovi predvidjeli nedavni veliki protest kamiondžija, takozvani “konvoj slobode” u Kanadi.

“A šta kažete, konvoj slobode? Simpsonovi. Desno podrška naroda konvoju slobode u Kanadi” opis je objave u kojoj su podijeljena dva videa, jedan sa isječkom iz serije Simpsonovi, a drugi sa protesta kamiondžija u Kanadi.

Sa istom namjerom video sa scenama Simpsonovih objavljen je na još jednom profilu.

Da bi bilo potpuno jasno o čemu se radi potrebno je vratiti se na događaje sa kraja 2021. i početka 2022. godine kada su kamiondžije u Kanadi protestovale protiv novih propisa o vakcinaciji vozača. Stotine kamiona tada su blokirali glavni grad Otavu, a protestna vožnja nazvana je “konvoj slobode”.

DW prenio je informaciju kako je zbog protesta kanadski premijer zajedno sa porodicom iz predostrožnosti, odveden na nepoznatu lokaciju u glavnom gradu.

Fejsbuk post podijeljen je preko 100 puta, a za njegovog autora su indikativne scene iz Simpsonovih koje pokazuju vožnju kamiona, kao i premijera Kanade koji bježi kroz prozor kancelarije.

Ipak, ove dvije scene nisu iz iste epizode, već iz dvije različite između kojih je razlika čak 20 godina. 

Naime, prvi dio videa u kome se likovi Homer i Bart voze u kamionu dio je epizode “Maximum Homerdrive” koja je prikazana 1999. godine. Sudeći prema opisu epizode, ne radi se o protestu kamiondžija.

Drugi dio prikazuje detalj iz epizode “D’oh Canada” koja je emitovana 2019. godine. Iako je predstavljen bijeg premijera Kanade, on u seriji nije prouzrokovan protestom vozača kamiona.

Kada uzmemo u obzir navedene činjenice postaje nam jasno da gore pomenute Fejsbuk objave nisu ništa drugo do nove teorije zavjere u kojima su na manipulativan način dvije potpuno različite scene iz Simpsonovih spojene u jednu, kako bi se prikazala sličnost sa stvarnim događajima i plasirala nova teza o predviđanju događaja.

Upravo zbog toga Fejsbuk objave ocjenjujemo kao teorije zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article