Manipulacije naslovom: Turska nije pokrenula kampanju za povlačenje iz NATO

1683
manipulacije-naslovom

U moru informacija koje kruže internetom, naslovom se zasigurno može napraviti promjena i natjerati korisnici da otvore link i pročitaju vijest. Međutim, dobar naslov je jedno, a dezinformacija i manipulacija naslovom je nešto sasvim drugo.

Na portalu Borba, osvanuo je sljedeći naslov:

Dok im crnogorci ljube skute: Turska pokrenula kampanju povlačenja iz NATO saveza

U tekstu se dalje navodi da je tu kampanju pokrenula turska partija Vatan, te da u većim gradovima Turske građani aktivno potpisuju apel. Borba se poziva na list Ajdinlik.

Isti naslov ima i portal Alo.rs, koji se poziva na isti list iz Turske.

Kada pogledate tekst, jasno je da je jedno napisano tu, a drugo u naslovu.

Tačno je da je turska partija Vatan pokrenula kampanju “Napustimo NATO”, ali nije tačno ono što Borba i Alo.rs navode u naslovu – da je to pitanje pokrenula Turska, što navodi čitaoca da pomisli da je riječ o državi.

Čelnici gorepomenute partije zvanično su otvorili mjesta za potpisivanje apela u Eskišehiru, Istanbulu i Ajdinu.

Isti list je pisao da je ta informacija bila objavljena u značajnom broju medija u Rusiji, Iranu i Kazahstanu.

Sve se dešava samo nekoliko dana nakon što je Turska odlučila da ukine blokadu ulaska Finske i Švedske u NATO, i to uoči samita tog vojnog saveza u Madridu.

Zbog činjenice da Borba i Alo imaju senzacionalističke naslove, njihovim objavama dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article