Premijer Španije nije rekao „Kosovo je Srbija“ 

693
premijer-spanije

Premijer Španije Pedro Sančez boravio je nedavno u zvaničnoj posjeti Zapadnom Balkanu prilikom čega se sastao sa liderima država regiona. 

Iako je fokus posjete uglavnom bio usmjeren ka evropskim integracijama, Sančez se u razgovoru sa albanskim kolegom Edijem Ramom dohvatio i uvijek aktuelne teme – priznanja nezavisnosti Kosova. 

Sančez je između ostalog kazao da uz svo poštovanje prema Albaniji, smatra da je proglašenje nezavisnosti Kosova jednostrano i da njegova zemlja, koja ga do danas nije priznala, ne može to da prihvati. 

Riječi španskog premijera naišle su na odušveljenje određenih krugova ljudi, pa je tako na jednoj fejsbuk stranici njegova izjava interpretirana na sasvim drugačiji način. 

“Kosovo je Srbija” – Pedro Sančez, premijer Španije“, glasi opis objave fejsbuk stranice „Crnogorski vremeplov“

Ovaj „citat“ izazvao je hiljade lajkova, kao i stotine komentara. 

Međutim, ne postoji dokaz da je Sančez ikada izgovorio ove riječi, naročito prilikom nedavne posjete Albaniji. 

Naime, premijer Španije potvrdio je stav njegove zemlje – da je „ovakvim priznanjem Kosova prekršeno međunarodno pravo“. 

„Mislimo da je u pitanju jednostrano proglašenje nezavisnosti i mislimo da je prekršeno međunarodno pravo, tako da ne možemo to da prihvatimo. Kažemo to uz sve poštovanje koje imamo prema albanskom narodu“, rekao je Sančez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenio je portal WorldNation. 

Sančezove riječi prenio je i katalonski „El Nacional“, navodeći da ova izjava ne iznenađuje. 

O ovoj temi pisali su i mediji u Albaniji, ali i Srbiji.  
 
Ono što je zajedničko za sve medije koji su prenijeli riječi premijera Španije o Kosovu i njegovoj nezavisnosti, jeste da nigdje nije istaknut navodni citat u kojem Sančez govori „Kosovo je Srbija“. 

Ovakve navode ne prepoznaje ni google pretraga po ključnim riječima. 

Navedene činjenice jasno nas dovode do zaključka da prvi čovjek španske Vlade nije rekao da je Kosovo Srbija. 

Upravo zbog toga, navodni citat ne predstavlja ništa drugo nego osim obične manipulacije onim što je Sančez rekao a tiče se stava Španije po pitanju nezavisnosti Kosova. 

Zbog svega navedenog spornu objavu označili smo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article