Lažni citat Viktora Orbana: Nije nazvao Zelenskog idiotom 

897
citat-viktora-orbana

Na društvenim mrežama pojavila se navodna izjava mađarskog premijera, Viktora Orbana, sa izrazito oštrim stavom o geopolitičkim odnosima i poziciji njegove države u odnosu na rat koji se odvija na prostoru Ukrajine. 

„Nije me briga za SAD i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalnosti i ne želim da izgubim svoju državu zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“. 

Prvi put navodna izjava objavljena je 27. marta u tvitu na ruskom jeziku, a do pisanja ove analize ostvarila je značajan broj reakcija Tviter korisnika – 2.152 lajkova, 834 puta je retvitovana, dok je 54 korisnika te društvene mreže podijelilo objavu uz sopstveni komentar. 

Ovaj citat se pojavio u javnosti nakon sastanka evropskih lidera na samitu, organizovanom 24. marta u Briselu. 

Fokus samita, kojem su prisustvovali predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, kao i putem video snimka ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, bio je na aktuelnoj ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, bezbjednosti i odbrani, energetici, ekonomskim pitanjima, COVID-19 i spoljnim odnosima. 

Navodni citat Viktora Orbana u kojem je kazao „da ne želi da izgubi državu zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope“, ali na engleskom jeziku, podijelio je na svom tviter nalogu direktor Centra za kontrahegemonističke studije, Tim Anderson, što je prouzrokovalo dalje širenje navodne izjave mađarskog premijera. 

Kako prenosi Hungary Today, tačno je da se Orban obratio javnosti nakon samita, i da je, komentarišući odnos i ulogu Mađarske kada je u pitanju aktuelni rat, izjavio da nastoji zaštiti nacionalne interese države.  

„Pojedine države zauzimaju stav da su na neki način učesnice rusko-ukrajinskog rata. Stav Mađarske je da je u našem susjedstvu u toku rusko-ukrajinski rat i da ne smijemo biti ravnodušni prema ljudskoj patnji i milionima u nevolji. Istovremeno, postoje određeni mađarski interesi i oni mogu biti ugroženi ratom pored nas. Kao rezultat toga, mi smo u opasnoj situaciji, ali stojimo na strani Mađarske i gledamo na situaciju iz mađarske perspektive“. 

Mađarski premijer ponovio je već iznijeti stav, da ne želi da se Mađarska neposredno uključi u rat, a što je saopštio i dan prije samog samita: 

Možemo i moramo da branimo sve ono što je Mađarska uspjela da realizuje u proteklih 12 godina. U takvim trenucima, svaka sekunda našeg vremena mora biti fokusirana na izbore. Ipak, sada idemo u Brisel na dva dana, jer se organizuje samit NATO-a u Evropi i samit Evropske unije; i moramo braniti interese Mađarske u suprotnosti sa određenim prijedlozima koji će biti na dnevnom redu samita. Moramo spriječiti da budemo uvučeni u vojni sukob. Moramo odbaciti prijedloge koji bi rezultirali vazdušnim ratom sa Rusijom“. 

Navodna izjava Orbana objavljena je na brojnim domaćim i regionalnim portalima poput Volim Podgoricu, B92, Televizija srpske dijaspore, Radio Balkan Seher mahala.  

Posljednja objava sa citatom Orbana evidentirana je 6. avgusta na Fejsbuku, uz propratni skrinšot tvita za koji nije vidljivo sa kog naloga je objavljen. 

Orbanov citat bio je predmet analize Rojtersa, čiji tim nije našao dokaze da je mađaraki premijer zaista izjavio da „ne želi izgubiti državu zbog idiota koji su isprovocirali masakr u središtu Europe”. Kontaktirajući portparola Kancelarije za međunarodne komunikacije Vlade Mađarske koji je demantovao da je Orban to izjavio u javnosti, Rojters je konstatovao da je u pitanju lažna vijest. 

„Citat koji se pripisuje premijeru Viktoru Orbanu ne pripada njemu. Tvit na koji se pozivate je lažna vest“, rekao je portparol Rojtersu“. 

Prethodno iznijeti dokazi ukazuju da su medijske i objave na društvenim mrežama u kojima je premijer Mađarske, Viktor Orban, nazvao zvaničnika druge države idiotom, te da ga ne zanima rat netačne, zbog čega ih ocijenjujemo kao lažnu vijest. 

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article