Fotografija tenka sa porukom za Ruse izvučena iz konteksta

618

Fotografija tenka sa grafitom na njemačkom dijeli se društvenim mrežama uz opis:

U Berlinu na ruskom tenku napisali: Oslobodite nas ponovo!

Ovakav status se u poslednje vrijeme čita na društvenim mrežama a pojedini uz objavu prilažu i crno-bijelu fotografiju. Na njoj možemo da primijetimo vidjeti tenk i njemačke riječi ,,Befreit uns nochmal” u prevodu ,,Oslobodite nas ponovo”. Dok iznad pojedinih fotografija piše ,,Zossen am Russendenkmal”, iliti ,,ruski memorijal Zosenu”.

Konstatuje se da ,,neko” upućuje poziv Rusiji.

I zapravo, u ovoj informaciji tačan je dio da se radi o rusko-njemačkom odnosu. No, Fotografija za koju se vezuje status i prikazuje grafit na sovjetskom tenku iz Drugog svjetskog rata, ipak je zabilježena 1988. a ne nedavno, kako se iz nepreciznih objava može zaključiti.

Internet arhiva bilježi, kako mnoštvo istih fotografija od 2014. godine, tako i tekstova gdje se navodi da je ovaj ,,spomenik” iz njemačkog grada Šervina, dok je iz arhiva tog grada i knjige na koju je AFP Činjenice tokom pretrage naišao, potvrđeno pomenutom faktčekeru da je ista fotografija dokumentovana 1999. godine.

Zapravo je priča o dvojici muškaraca, demonstranata, koji su htjeli da pošalju svoju poruku protiv komunističkog režima u DDR-u u godinama prije pada Berlinskog zida. Počinioci, koji su jedno veče farbom ispisali grafit, bili su pod istragom i osuđeni su na 18 mjeseci zatvora.

Paradoks je što se grafit našao na ruskom tenku a Šervin su oslobodile američke trupe 1945. godine pa je ovo vozilo zapravo bio nerealan izbor ali američki tenk se vjerovatno ne bi uklopio u ideološku sliku DDR-a, mislili su tako i protestanti.

Fotografija tenka sa natpisom ,,Oslobodite nas ponovo” nalazi se u knjizi: ,,Sećanja za budućnost: priče i istorija sa severa DDR” a tenk je 2008. godine prodat u staro gvožđe. Fotografije tenka kao uspomene na period druge polovine dvadesetog vijeka, oživljavali su i umjetnici.

Iako su oni koji još vjeruju da Rusija oslobađa Ukrajinu od nacizma, pomislili da su Berlinci poslali vapaj za oslobođenje, to se ipak nije desilo niti se tenk nalazio u Berlinu. Međutim oklopno vozilo je stvarano kao i grafit, samo iz nekog drugog vremena. Zato ćemo ovom tekstu dodijeliti ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.