Nova internet prevara i lažna nagradna igra France

925

Kako bi prikupili podatke korisnika interneta i lajkove na društvenim mrežama pojedinci i grupe ne odustaju od prevara na Fejsbuku.

Iako smo više puta razobličili navodne nagradne igre koje zloupotrebljavaju identitet poznatih crnogorskih kompanija na Fejsbuku se opet pojavila „nagradna igra“ lanca marketa Franca u kojoj se obećava nagradni vaučer za trgovinu.

„Odaberite jednu od koverti na fotografiji! Od nas iznenađenje, srećnici će dobiti vaučer u vrednosti od 250-1000 evra. Sretno!“, stoji u opisu fotografije sa vizualnim identitetom France.

U komentaru je ostavljen link za sajt uz dodatni opis:

„Čestitamo onima koji su komentirali, pokušajte posjetiti našu zvaničnu web stranicu, da okušate sreću, potrebno mi je još samo 50 pobjednika, i podijelite ovu objavu sa svojih 5 grupa i profila..REGISTRUJTE SE OVDJE“

Klik na link u komentarima vas vodi na sajt za koji je jasno da nije zvanični sajt France i na kojem se vide fotografije preuzete sa sajta Alamy a na kojima vidimo supermarket u kojem na obavještenjima stoji francuski jezik. Originalni sajt France možete pronaći na ovom linku.

Sajt supermarketa Franca
Lažni sajt France na koji vas vodi link sa navodne nagradne igre

Na lažnom sjatu se od korisnika traži registracija, kada kliknete na to dugme, ukoliko imate funkcionalan antivirus, on vas upozorava da je u pitanju prevara.

Dakle, u pitanju je još jedna lažna nagradna igra i pokušaj prevare, zbog čega ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article