Umjetnički performans iskorišćen za narativ protiv Zapada 

582

“Taj zli Zapad sa iskrivljenim vrijednostima” narativ je koji se plasira uz različite tvrdnje i “dokaze” na koji način će nam taj isti Zapad pogrešno oblikovati djecu u budućnosti i njihove poglede na svijet. 

Objava sličnog konteksta zabilježena je na profilima prepoznatog teoretičara zavjera, Saše Borojevića. 

On je podijelio video koji prikazuje lutke enormne veličine i simulaciju porođaja, uz komentar da je u pitanju novi luna park za djecu. 

“Evo novih luna-parkova za decu…svet koji se stvara pred vašim očima uskoro dolazi!”, naveo je Borojević u objavi na Fejsbuku. 

Obrnuta pretraga skrinšota iz objavljenog videa pokazuje da video nije zabilježen u luna parku, kako autor objave tvrdi. 

Mnogi svjetski mediji su o naobičnoj umjetničkoj instalaciji autralijske umjetničke grupe “Snuff Puppets”. Na vebsajtu koji je posvećen ovom umjetničkom projektu, objašnjeno je da performans koji traje 90 minuta, podijeljen u četiri čina, predstavlja zapravo prikaz svih faza čovjekovog života. 

“Svi” je najveća ljudska lutka na svijetu, veličine 26 metara i predstavlja faze ljudskog života. Ona je rodno neutralna, predstavlja oba pola i multi-rasna, sastavljena ododvojivih djelova tijela i organa. Predstava je 90-minutno imerzivno iskustvo u 4 čina. Lutka leži u zatvorenom prostoru, na otvorenom i u javnim prostorima, omogućavajući publici da komunicira sa njom. Predstava počinje smrću lutke, nakon čega slijedi putovanje kroz životne faze koje izvode njeni nezavisni djelovi tijela i organi. Lutka je sastavljena od različitiһ djelova tijela, uključujući usta, oko, stopalo, nos, mozak, genitalije i srce, između ostalog”, navedeno je na veb sajtu umjetničke grupe Snuff Puppets. 

Dakle, na videu nije prikazan luna park, kako se tvrdi u objavi na Fejsbuku, a ni lutke, niti performans nisu stalna postavka bilo kojeg luna parka. 

Umjetnost je subjektivna, ne uvijek prijatna i podstiče na razmišljanje i jasno je da će svi konzumenti do kojih dođe analizirani video imati podijeljena mišljenja o ovom performansu. Međutim, autor objave je prikazao video u pogrešnom kontekstu zbog čega je ocjenjujemo kao dezinformaiju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article