Stav

III Kako se ponašala država

III Kako se ponašala država
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
22.05.2020

III Kako se ponašala država

Ne umije ili neće

Za razliku od pandemije, reakcija državnih organa na infodemiju je bila očekivana: bitno je bilo da se, pod izgovorom zaštite javnog zdravlja, zaštite Vladini interesi, bez obzira na posljedice po demokratske vrijednosti društva tj. slobodu izražavanja, ambijent u kome mediji rade, selektivnost u primjeni represivnih mjera ili gušenje kritičke misli. Iako problem dezinformisanja u medijskom prostoru Crne Gore traje godinama, još uvijek nema konkretnih demokratskih mjera za njihovo suzbijanje. 

 

Etikete “lažnih vijesti”

Vlada je, zajedno sa drugim djelovima izvršne vlasti, i u ovom periodu nastavila sa ambicijom da proširi svoje ustavne ingerencije na ocjene poštovanja novinarskog kodeksa. Tako se nastavila, nesvakidašnja istraživačka uloga Vlade - ona je ta koja “otkriva“ lažne vijesti. Umjesto demantija, u neki slučajevima, mediji su dobili etikete koje se mogu tumačiti kao pokušaj nedozvoljenog uticaja na njihov rad.

Ovo se Vladi izgleda dopalo pa je markicu “lažna vijest” prenijela i na politički teren i zalijepila je i na političku kritiku njenih aktivnosti. Ne ulazeći u opravdanost ili tačnost kritike, ovim je zaista upaljena crvena lampica: etiketa od strane Vlade, umjesto demantija, znači i poziv tužilaštvu da reaguje, a time i poziv da se reaguje protiv političke kritike.

 

Selektivna hapšenja kao sredstvo suprotstavljanja dezinformacijama

Institucije koje pripadaju represivnom aparatu (policija i tužilaštvo) su otišle korak dalje i napravile još veću grešku u odnosu na Vladu i opredijelile se za hapšenja pojedinaca pod optužbama za širenje panike i prenošenje lažnih vijesti. Dodatan problem je da se na jednak način nijesu ponašali prema svim kreatorima i prenosiocima lažnih vijesti.  

 

Spiskovi građana kao “podsjećanje” na prošla vremena

Objavljivanje spiska osoba u obaveznoj samoizolaciji od strane Vlade predstavlja narušavanje ustavnog prava na privatnost. Neke mjere i ograničenja prava građana u uslovima pandemije jesu opravdane, ali se one u uređenim državama uvode odlukama i pravnim aktima koji se objavljuju u Službenom listu, a ne objavom Vlade na Tviteru. Ustav je napisan i za redovne i za vanredne situacije i mora se poštovati u svakom trenutku. Onako kako je Vlada objavila ovaj spisak tako ga je i uklonila sa svog vebsajta.

Paralelno sa objavljivanjem ovog spiska, počeo je da kruži i “prošireni” spisak koji osim osnovnih sadržavao i lične podatke građana. Niti Vlada niti tužilaštvo nijesu javnosti objasnili kako se ovaj spisak našao u prometu, i da li će neko za to snositi odgovornost.

Nakon ovoga, objavljen je još jedan spisak, ovaj put sa preciznim podacima o oboljelima od koronavirusa. Tužilaštvo je reagovalo, i saopštilo ime pojedinca koji je optužen za proslijeđivanje podataka licima koja nijesu ovlašćena da ih imaju. I pored najave o proširenju istrage do sada nijesmo čuli da li za ovaj slučaj ima još odgovornih. 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
22.05.2020
Raskrinkali smo:
Stav

Posljednje objavljene analize

Analiza narativa
Zastave i dezinformacije bitnije od programa za građane
Analiza narativa

Lokalne izbore u Nikšiću na kojima se birala vlast koja će naredne četiri godine...

27.03.2021 prije 2 nedjelje

Stav
IFCN je nominovan za Nobelovu nagradu za mir!
Stav

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), čiji je Raskrinkavanje.me ponosni...

03.02.2021 prije 2 mjeseca

Stav
Infodemija opasna kao i korona
Stav

Izvor: Vijesti.me

05.10.2020 prije 6 mjeseci