Lažna vijest

Albanska bombonjera: Slatka laž iz medija

Albanska bombonjera: Slatka laž iz medija
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
10.12.2019

Albanska bombonjera: Slatka laž iz medija

Narativ o projektu tzv. Velike Albanije širi se u kontinuitetu i ispoljava se kroz senzacionalističke naslove, dezinformacije, manipulacije činjenicama, ali i kroz lažne vijesti

Sredinom novembra analizirali smo priču objavljenu na portalu Novosti.rs pod naslovom:

 „Bombonjera u obliku Velike Albanije prodaje se širom Srbije, kada se otvori na poleđini stoji poruka upućena svim Srbima“.

U tekstu se dalje navodi da veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova", te da se  time grubo krši Ustav Srbije. 

„Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primjetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji“, dodaje se u tekstu.

Novosti u ovom tekstu prenose i iskustvo "razočaranog kupca" kojem ne otkrivaju identitet.

Pisanje Novosti prenijeli su brojni regionalni portali: Kurir.rs, Alo.rs, Srbijadanas.com, blic.rs, Atvbl, Espreso.rs, 021.rs, Informer.rs, Skandalozno. net, Sputniknews.com, Republika.rs, Rtrs.tv, Krstarica.com, Srbin.info, a1info, nezavisne.com, Kosovo-online, RadioTrebinje, Rtv.rs, SrpskaToday, Olovka.info.

Uz tekstove je objavljena i fotografija bombonjere, uz mapu tzv. Velike Albanije. 

Novosti, koje su izvorno objavile ovu informaciju, krajem novembra dale su pojašnjenje odnosno demantovali su prethodno objavljenu informaciju. 

U pojašnjenju su objasnili da bombonjeru „Kamila“ proizvodi turska kompanija koja je otvorila pogon kod Prizrena, te da raspored čokoladica nema veze sa „Velikom Albanijom“, već da podsjeća na mapu Turske.

U tom tekstu su prednijeli i izjavu predsjednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača koji je kazao da niko od njih ovaj slatkiš nije vidio u radnjama u Srbiji.

„Ova priča je stara više od godinu i po dana i čak kada smo prvi put za nju čuli, niko je nije donio kod nas, tako da je nikada nismo vidjeli.To da se na njoj vidi mapa Velike Albanije nema smisla, a dobavljač je zadužen i za deklaraciju, pa na njoj ne bi smjelo da piše "uvoz sa Kosova". To je i najmanji problem. Pitanje je kvaliteta robe. 

___

S obzirom da su Novosti objavile informaciju koja u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije, ovu objavu ocjenjujemo kao "lažnu vijest". Objave ostalih portala koji su prenijeli informaciju sa Novosti.rs ocjenjujemo kao "prenošenje lažne vijesti". 

Pozitivno je to što su Novosti.rs naknadno provjerili informaciji i utvrdili da nije tačna, međutim to je trebalo učiniti prije nego što su desetine medija objavile ovu informaciju pozivajući se na Novosti.rs kao izvor. 

Tekst o bombonjeri u obliku tzv. Velike Albanije je dio šireg narativa o tzv. Velikoj Albaniji, koji prati konstantno širenje straha od formiranja ove navode zemlje. Tabloidni i desničarski mediji nerijetko koriste protokolarne događaja, sastanke ili izjave albanskih i kosovskih zvaničnika o neriješenim regionalnim ili identitetskim pitanjima i na manipulativan način ih predstavljaju čitaocima. Tom pisanju dodaju često navode o podršci ovom projektu. Raskrinkavanje.me je za godinu dana analiziranja medijskog sadržaja, raskrinkalo niz tekstova koji su dio tog narativa.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
10.12.2019
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Novosti: Lažna vijest Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Blic.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alternativna TV: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti 021.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Skandalozno: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Sputnik: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Republika.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti RT RS: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Krstarica: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kosovo Online: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Radio Trebinje: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti RTV Vojvodine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srpska Today: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Olovka: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ljekar u službi širenja spornih tvrdnji

Nerijetko smo imali priliku da u toku pandemije čujemo razne dezinformacije ili teorije...

22.09.2020 prije 22 sata

Lažna vijest
Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno...

16.09.2020 prije 6 dana

Lažna vijest
Vakcine ne sadrže toksine, zagađivače, agense koji uzrokuju sterilitet...

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o...

15.09.2020 prije 1 nedjelju