Albanska bombonjera: Slatka laž iz medija

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Narativ o projektu tzv. Velike Albanije širi se u kontinuitetu i ispoljava se kroz senzacionalističke naslove, dezinformacije, manipulacije činjenicama, ali i kroz lažne vijesti

Sredinom novembra analizirali smo priču objavljenu na portalu Novosti.rs pod naslovom:

 „Bombonjera u obliku Velike Albanije prodaje se širom Srbije, kada se otvori na poleđini stoji poruka upućena svim Srbima“.

U tekstu se dalje navodi da veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova", te da se  time grubo krši Ustav Srbije. 

„Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primjetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji“, dodaje se u tekstu.

Novosti u ovom tekstu prenose i iskustvo "razočaranog kupca" kojem ne otkrivaju identitet.

Pisanje Novosti prenijeli su brojni regionalni portali: Kurir.rs, Alo.rs, Srbijadanas.com, blic.rs, Atvbl, Espreso.rs, 021.rs, Informer.rs, Skandalozno. net, Sputniknews.com, Republika.rs, Rtrs.tv, Krstarica.com, Srbin.info, a1info, nezavisne.com, Kosovo-online, RadioTrebinje, Rtv.rs, SrpskaToday, Olovka.info.

Uz tekstove je objavljena i fotografija bombonjere, uz mapu tzv. Velike Albanije. 

Novosti, koje su izvorno objavile ovu informaciju, krajem novembra dale su pojašnjenje odnosno demantovali su prethodno objavljenu informaciju. 

U pojašnjenju su objasnili da bombonjeru „Kamila“ proizvodi turska kompanija koja je otvorila pogon kod Prizrena, te da raspored čokoladica nema veze sa „Velikom Albanijom“, već da podsjeća na mapu Turske.

U tom tekstu su prednijeli i izjavu predsjednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača koji je kazao da niko od njih ovaj slatkiš nije vidio u radnjama u Srbiji.

„Ova priča je stara više od godinu i po dana i čak kada smo prvi put za nju čuli, niko je nije donio kod nas, tako da je nikada nismo vidjeli.To da se na njoj vidi mapa Velike Albanije nema smisla, a dobavljač je zadužen i za deklaraciju, pa na njoj ne bi smjelo da piše "uvoz sa Kosova". To je i najmanji problem. Pitanje je kvaliteta robe. 

___

S obzirom da su Novosti objavile informaciju koja u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije, ovu objavu ocjenjujemo kao "lažnu vijest". Objave ostalih portala koji su prenijeli informaciju sa Novosti.rs ocjenjujemo kao "prenošenje lažne vijesti". 

Pozitivno je to što su Novosti.rs naknadno provjerili informaciji i utvrdili da nije tačna, međutim to je trebalo učiniti prije nego što su desetine medija objavile ovu informaciju pozivajući se na Novosti.rs kao izvor. 

Tekst o bombonjeri u obliku tzv. Velike Albanije je dio šireg narativa o tzv. Velikoj Albaniji, koji prati konstantno širenje straha od formiranja ove navode zemlje. Tabloidni i desničarski mediji nerijetko koriste protokolarne događaja, sastanke ili izjave albanskih i kosovskih zvaničnika o neriješenim regionalnim ili identitetskim pitanjima i na manipulativan način ih predstavljaju čitaocima. Tom pisanju dodaju često navode o podršci ovom projektu. Raskrinkavanje.me je za godinu dana analiziranja medijskog sadržaja, raskrinkalo niz tekstova koji su dio tog narativa.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Novosti Lažna vijest; Kurir Prenošenje lažnih vijesti; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Srbija danas Prenošenje lažnih vijesti; Blic.rs Prenošenje lažnih vijesti; Alternativna TV Prenošenje lažnih vijesti; Espreso Prenošenje lažnih vijesti; 021.rs Prenošenje lažnih vijesti; Informer Prenošenje lažnih vijesti; Skandalozno Prenošenje lažnih vijesti; Sputnik Prenošenje lažnih vijesti; Republika.rs Prenošenje lažnih vijesti; RT RS Prenošenje lažnih vijesti; Krstarica Prenošenje lažnih vijesti; Srbin.info Prenošenje lažnih vijesti; Nezavisne novine Prenošenje lažnih vijesti; Kosovo Online Prenošenje lažnih vijesti; Radio Trebinje Prenošenje lažnih vijesti; RTV Vojvodine Prenošenje lažnih vijesti; Srpska Today Prenošenje lažnih vijesti; Olovka Prenošenje lažnih vijesti;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 10. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Teorija zavjere
Nema zaraze ni zabrane litija

Izvještavajući o Korona virusu koji se nedavno pojavio u Kini, mediji su...

Media literacy Teorija zavjere
Klikbejt
Nema virusa na autoputu

Korona virus i dalje je jedna od glavnih tema medijskih manipulacija. Ovdje...

Media literacy Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org