Americi NATO, čitaocu pristrastan tekst

Ova analiza je označena kao: NATO

Da manipulisanje informacijama o NATO-u nema rok trajanja pokazuje se iznova i iznova.

Posljednji takav slučaj je objava portala srb.news-front.info koji je 16. novembra objavio vijest naslovljenu: 

„Srbin ne da ženu, pušku i vlast. Amerikanac ne da NATO“

Ovaj tekst prvi objavljen je još 2016. godine u Sputnjiku, prenio ga je tada i portal srbin.info

U tekstu se navodi da je čitav komandni kadar NATO-a uvijek bio i biće američki. Autor nabraja da je američki general Kertis Skaparoti novi glavnokomandujući objedinjenih snaga NATO-a u Evropi, da je dužnost preuzeo od američkog generala Filipa Bridlava, da je prije Bridlava je ovu dužnost obavljao američki admiral Džejms Stavridis, koji je to naslijedio generala Bantka Kradoka…

"Da ne idemo dalje u prošlost, jer vam imena admirala i generala mnogo ne znače. Suština je da nijedan glavnokomandujući snaga NATO-a u Evropi nikad nije bio neko ko nije Amerikanac. Zašto?“

A odgovor na pitanje "zašto“ iz ovog teksta nalazi se na sajtu NATO-a.

Objašnjeno je da još od 1950. NATO uvijek traži od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država traži da predloži vrhovnog komandanta.

U objašnjenju zbog čega je vrhovni komandant uvijek iz Sjedinjenih Američkih Država kaže se da je to zbog činjenice da su SAD najjača vojna sila NATO-a, da postavljanje Amerikanca kao glavnokomandujućeg vojnim operacijama simbolizuje nastavak posvećenosti SAD NATO-u i odbrani Evrope te unosi sigurnost onim evropskim nacijama koje su zabrinute zbog potencijalmih prijetnji njihvoj bezbjednost. Takođe, jasno se ističe da je nuklearno oružje ultimativno oružje odvraćanja za Alijansu, i da je, zbog činjenice da većina nuklearnog oružja dolazi iz SAD, bitno da oružanim snagama komanduje američki oficir.

Da bi se uspostavila ravnoteža, pojašnjava se, druge ključne pozicije u NATO-u su rezervisane za ne-Amerikance, kao što je slučaj sa funkcijom generalnog sekretara Alijanse, koji je uvjek Evropljanin, dok se pozicija predsjedavajućeg u Vojnom komitetu NATO-a daje Evropljaninu ili Kanađaninu.

------

Takođe, u tekstu se tvrdi i da odluke NATO-a donosi Pentagon.

„Zato je komanda združenih snaga NATO-a u Evropi pozicija sa težinom. Na njenom čelu je uvek vojničina. A pošto u vojsci postoji lanac komandovanja, on je direktno podređen Pentagonu. Ono što mu Pentagon kaže da radi, on to radi. Suštinski je on najmoćniji čovek u NATO, ma kako to formalno bilo napisano“, kaže se u tekstu.

Ipak, činjenice kažu drugačije.

Opštepoznata činjenica je da NATO sve svoje odluke, uključujući one o vojnim intervencijama, raspoređivanju vojske, donosi konsenzusom svih 29. članica. Dakle, bez saglasnosti svih članica, američki oficiri, Pentagon, niti bilo ko drugi ne može odlučivati o potezima NATO-a.

---

U ovom objavljenom tekstu čitaocima nijesu pružene sve dostupne informacije kako bi dobili kompletnu sliku o strukturi NATO-a i načinu donošenja odluka već su predstavljene samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Obije tvrdnje, koje smo analizirali - tvrdnja da "nijedan glavnokomandujući NATO-a nije bio neko ko nije Amerikanac", te tvrdnja da "odluke NATO-a donosi Pentagon", primjer su selektivnog prikazivanja činjenica. 

U ovom tekstu se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju, zbog čega ovom tekstu dodjeljujemo ocjenu "pristrasno izvještavanje". 

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
News Front Pristrasno izvještavanje;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 03. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Teorija zavjere
Nema zaraze ni zabrane litija

Izvještavajući o Korona virusu koji se nedavno pojavio u Kini, mediji su...

Media literacy Teorija zavjere
Klikbejt
Nema virusa na autoputu

Korona virus i dalje je jedna od glavnih tema medijskih manipulacija. Ovdje...

Media literacy Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org