Klikbejt

Američke baze ne prestaju da prijavljuju zaražene COVID-19

Američke baze ne prestaju da prijavljuju zaražene COVID-19
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
06.04.2020

Američke baze ne prestaju da prijavljuju zaražene COVID-19

Portal IN4S objavio je 3. aprila tekst

National Black Newspaper: Pentagon naredio svojim bazama da prestanu sa prijavljivanjem zaraženih i smrtnih slučajeva KOVID-19

U tekstu se navodi:

“Pentagon je naredio svim svojim komandama, bazama i osoblju da prestanu sa izvještavanjem o statistikama zaraženih i smrtnih slučajeva KOVID-19 u američkoj vojsci, pozivajući se na „operativne probleme bezbjednosti“, piše National Black Newspaper. EUCOMM iz Štutgarta u Njemačkoj objavio je da će Ministarstvo odbrane publikovati brojeve putem svojih zvaničnih platformi.“

Tekst je u originalu preuzet sa The San Francisco Bay View National Black Newspaper, koji nudi svoje viđenje situacije i podsjeća na događaje koji su se dogodili prije ovakve odluke Pentagona i koji su mogli imati uticaja na nju, poput porasta broja zaraženih među pripadnicima američke vojske i, generalno, u Sjedinjenim Američkim Državama.

U saopštenju Pentagona od 30. marta piše da, uz borbu sa koronavirusom, konstantno procjenjuju reakcije i načine na koje dijele kritične informacije o javnom zdravlju i da su, u skladu sa tim, izdali smjernice kad je u pitanju izvještavanje o pojedincima, članovima osoblja, pozitivnim na koronavirus u okviru osoblja:

“U skladu s našom posvećenošću transparentnosti, nastavićemo da obavještavamo javnost o postojanju eventualnih oboljenja COVID-19 u našim bazama. Komandujući u bazama su dobili instrukciju da nastave da rade sa lokalnim zdravstvenim radnicima kako bi razmjenjivali informacije o slučajevima u bazi. Dok se suočavamo sa ovom rastućom krizom i zbog brige za operativnu bezbjednost u smislu spremnosti, nećemo izvještavati o ukupnom broju pojedinačnih slučajeva pripadnika službe u komandama jedinica, baze ili borbenih komandi. I dalje ćemo sve raditi kako bi balansirali između transparentnosti u ovoj krizi i operativne bezbjednosti.”

Iz objave Pentagona je jasno da se radi o unutrašnjim smjernicama i mjerama koje se sprovode u okviru baza, s namjerom da se ne širi panika i sačuva bezbjednost, a da se pritom poštuje pravo javnosti da zna da li u bazama postoji zaraza koronavirusom. Ovo ne znači da će, kako IN4S navodi u naslovu, baze prestati da prijavljuju zaražene i smrtne slučajeve, odnosno da će takve slučajeve sakriti od javnosti, već samo da će u takvim situacijama biti postupano u skladu sa novim protokolom, i da neće izvještavati o ukupnom broju zaraženih.

Objavu IN4S-a ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
06.04.2020
Ocjena:
Klikbejt
IN4s: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Nema dokaza da virus mjesec dana opstaje na površinama

Brzo širenje koronavirusa u svijetu izaziva brojne plasiranje tvrdnji koje do kraja...

30.11.2020 prije 14 sati

Manipulisanje činjenicama
Vakcina još nije u upotrebi, ali je teoretičari zavjere već opisuju kao neuspješnu

Kako se bliži trenutak kada će svijetu konačno biti dostupna vakcina protiv...

30.11.2020 prije 15 sati

Manipulisanje činjenicama
Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije...

30.11.2020 prije 21 sat