Klikbejt

Američke baze ne prestaju da prijavljuju zaražene COVID-19

Američke baze ne prestaju da prijavljuju zaražene COVID-19
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
06.04.2020

Američke baze ne prestaju da prijavljuju zaražene COVID-19

Portal IN4S objavio je 3. aprila tekst

National Black Newspaper: Pentagon naredio svojim bazama da prestanu sa prijavljivanjem zaraženih i smrtnih slučajeva KOVID-19

U tekstu se navodi:

“Pentagon je naredio svim svojim komandama, bazama i osoblju da prestanu sa izvještavanjem o statistikama zaraženih i smrtnih slučajeva KOVID-19 u američkoj vojsci, pozivajući se na „operativne probleme bezbjednosti“, piše National Black Newspaper. EUCOMM iz Štutgarta u Njemačkoj objavio je da će Ministarstvo odbrane publikovati brojeve putem svojih zvaničnih platformi.“

Tekst je u originalu preuzet sa The San Francisco Bay View National Black Newspaper, koji nudi svoje viđenje situacije i podsjeća na događaje koji su se dogodili prije ovakve odluke Pentagona i koji su mogli imati uticaja na nju, poput porasta broja zaraženih među pripadnicima američke vojske i, generalno, u Sjedinjenim Američkim Državama.

U saopštenju Pentagona od 30. marta piše da, uz borbu sa koronavirusom, konstantno procjenjuju reakcije i načine na koje dijele kritične informacije o javnom zdravlju i da su, u skladu sa tim, izdali smjernice kad je u pitanju izvještavanje o pojedincima, članovima osoblja, pozitivnim na koronavirus u okviru osoblja:

“U skladu s našom posvećenošću transparentnosti, nastavićemo da obavještavamo javnost o postojanju eventualnih oboljenja COVID-19 u našim bazama. Komandujući u bazama su dobili instrukciju da nastave da rade sa lokalnim zdravstvenim radnicima kako bi razmjenjivali informacije o slučajevima u bazi. Dok se suočavamo sa ovom rastućom krizom i zbog brige za operativnu bezbjednost u smislu spremnosti, nećemo izvještavati o ukupnom broju pojedinačnih slučajeva pripadnika službe u komandama jedinica, baze ili borbenih komandi. I dalje ćemo sve raditi kako bi balansirali između transparentnosti u ovoj krizi i operativne bezbjednosti.”

Iz objave Pentagona je jasno da se radi o unutrašnjim smjernicama i mjerama koje se sprovode u okviru baza, s namjerom da se ne širi panika i sačuva bezbjednost, a da se pritom poštuje pravo javnosti da zna da li u bazama postoji zaraza koronavirusom. Ovo ne znači da će, kako IN4S navodi u naslovu, baze prestati da prijavljuju zaražene i smrtne slučajeve, odnosno da će takve slučajeve sakriti od javnosti, već samo da će u takvim situacijama biti postupano u skladu sa novim protokolom, i da neće izvještavati o ukupnom broju zaraženih.

Objavu IN4S-a ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
06.04.2020
Ocjena:
Klikbejt
IN4s: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno...

16.09.2020 prije 4 dana

Lažna vijest
Vakcine ne sadrže toksine, zagađivače, agense koji uzrokuju sterilitet...

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o...

15.09.2020 prije 5 dana

Dezinformacija
Dezinformacija o bezbjednosti vakcina

Vakcinacija predstavlja jedno od najznačajnijih dostignuća u medicini čija je primjena ...

15.09.2020 prije 5 dana