Balkanom ne hara 40 hiljada džihadista

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi Regionalni kontekst

Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje pojedinaca koje javnosti pokušavaju predstaviti kao relevantne izvore

 Portal Volimpodgoricu.me je 30. juna objavio tekst pod naslovom:

“ZASTRAŠUJUĆE: Džihadisti spremaju krvoproliće na Balkanu!”

 U tekstu se navodi:

“U regionu se trenutno nalazi oko 40.000 džihadista – bivših boraca Al Kaide i Islamske države (IS) u Iraku i Siriji. Balkan je zbog toga tempirana bomba, jer ovi ekstremisti i povratnici s ratišta čekaju signal da krenu u terorističke napade, izazovu haos i sukobe, upozoravaju sagovornici Kurira. Najviše ih ima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a među njima ima čak i žena, koje nisu domaćice, već hodajući bombaši samoubice koje su prošle radikalne vjerske i vojne obuke u džihadističkim kampovima instaliranim po cijelom regionu.”

Ovaj tekst objavili su i mnogi drugi portali:

Kurir.rs, Vesti.rs, Srbijadanas.rs, Newsrepublic.com, Etleboro.org, Pravda.rs, Mondo.rs, Naslovi.net , Espreso.rs, Dnevno.hr.

Navedeni portali su kao izvor naveli Kurir.rs. Kurirov tekst od 29. juna imao je sljedeći naslov: 

Opasno upozorenje Evropola - Zastrašujuće: Džihadisti spremaju krvoproliće na Balkanu

U tekstu se navodi:

I Evropska policijska agencija (Evropol) u svom izveštaju upozorila je da su povratnici iz Iraka i Sirije potencijalna bezbednosna pretnju za Evropu i zapadni Balkan, koji se smatra tranzitnom rutom za bivše ratnike IS. Naglašena je zabrinutost zbog povratka žena i dece koji su prošli džihadističku obuku. Od 1.056 uhapšenih za terorizam u 2018, petina su žene.

Tekst, zatim, sadrži izjavu "stručnjaka za bezbjednost" Dževada Galijaševića koji je kazao da je Balkan, gdje se povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta i poraženi borci Al Kaide i IS pogrešno identifikuju kao migranti, tempirana bomba koja u svakom momentu može da eksplodira i izazove niz sukoba: 

 “Njihovi komandanti su ovde već stacionirani, dočekuju ih, okupljaju i organizuju za buduća delovanja, nova krvoprolića. Na Balkanu ih uvek ima oko 40.000, neki su tu stacionirani, a drugi su u prolazu ka zapadnoj Evropi. Najviše ih ima na KiM i u BiH, gde im pružaju utočište da bi ih iskoristili za svoje verske i političke svrhe. Oni su kao zapete puške, samo čekaju signal da krenu u napad - priča Galijašević.”

Tekst istog sadržaja, dan nakon Kurira, objavio je i portal dnevno.hr: 

JEZIV DOPIS EU POLICIJE - DŽIHADISTI DOLAZE! EUROPA NAS UPOZORAVA: ‘Riječ je o 40 tisuća povratnika iz Iraka i Sirije, kod vas su sa zadatkom’

Međutim, nije u pitanju jeziv dopis EU policije niti opasno upozorenje već je EUROPOL krajem juna objavio godišnji izvještaj Situacija s terorizmom i trendovi (European Union Terrorism Situation and Trend Report 2018) u kojem je naglasio da "teroristička prijetnja u Evropskoj uniji ostaje na visokom nivou", iako se tzv. Islamska država u Iraku i Siriji urušila.

Faktograf.hr analizirao je tekst sa portala dnevno.hr i utvrdio da objavljene informacije nijesu tačne, te da se ni na kojoj od 80 strana izvještaja EUROPOLA ne spominje kako se 40.000 džihadista vraća iz Iraka i Sirije, niti da ih je najviše u BiH i na Kosovu.

Tačno je da su se države Zapadnog Balkana proteklih godina suočile sa problemom odlaska građana na strana ratišta u Siriju i u Ukrajinu, ali i sa njihovim povratkom nakon završetka sukoba.

Države su od tada počele da sprovode brojne aktivnosti u cilju borbe i prevencije nasilnog ekstremizma - izmjene zakona kojim se odlazak na strano ratište smatra krivičnim djelom, izrade novih strategija i akcionih planova, kao i programa deradikalizacije...  

Državni sekretar u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović je početkom godine u izjavi za Pobjedu saopštio da su iz Crne Gore na strana ratišta otišle 23 punoljetne osobe, a da se deset osoba vratilo (od toga su dvije osobe osuđene na zatvorsku kaznu). Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je saopštio da je na stranim ratištima ukupno iz BiH bilo 500 državljana, ali i osoba koje su porijeklom iz BiH. Prema njegovim tvrdnjama, u tu zemlju se vratilo 60 osoba. Najviše osoba na stranim ratištima otišlo je sa Kosova. Zvanični podaci policije pokazuje da ih se u tu zemlju vratilo 110 osoba koje su bile u Siriji. Iz Srbije je, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, otišlo 49 osoba koje su ratovale za ISIS

Organizacije civilnog društva uradile su brojna istraživanja iz ove oblasti. U publikaciji Britanskog savjeta "Nasilni ekstremizam u Zapadnom Balkanu" koja je objavljena ove godine se navodi da je na strana ratišta otišlo oko hiljadu ljudi sa Balkana, a da se oko 30 odsto već vratilo. 

Dostupni i zvanični podaci se u potpunosti razlikuju od podatka koje je u izjavi za Kurir.rs iznio Dževad Galijašević. Takođe, uvidom u izvještaj EUROPOL-a jasno je da se brojka od 40 hiljada povratnika Al Kaide i tzv. Islamske države ne pominje. 

Zbog tvrdnji koje su u suprotnosti sa svim zvaničnim podacima i saznanjima za koja postoje kredibilni izvori, a za koje nisu ponuđeni nikakvi dokazi, članak objavljen u Kuriru ocjenjujemo kao "lažnu vijest" i "teoriju zavjere".

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj, u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio, koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost odnosno da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. Ocjenu "teorija zavjere" dobija izvještaj koji pruža neistinit opis ove pojave predstavljajući je kao dio ili rezultat nekog skrivenog plana odnosno zavjere. 

Mediji koji su prenijeli ovu informaciju dobijaju ocjenu "prenošenje lažne vijesti". 

Ko je Dževad Galijašević?

Neprovjerenim i/ili netačnim tvrdnjama Dževada Galijaševića bavila se i više puta platforma “Raskrinkavanje.ba” u analizama “Lažni terorizam i eksperti koji to nisu” i “Galijaševićev desetogodišnji terorista. Galijašević se više puta pokazao kao nekredibilan sagovornik, koji mahom iznosi teorije zavjere od kojih mediji zatim prave “vijesti”. 

Raskrinkali smo
Volim Podgoricu Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Srbija danas Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Kurir Lažna vijest; Teorija zavjere; Vesti.rs Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Naslovi.net Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Blic.rs Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Mondo Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Pravda Prenošenje lažnih vijesti; Etleboro.org Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; News Republic Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Espreso Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Dnevno.hr Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Alo Prenošenje lažnih vijesti;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 16. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Neće Crnoj Gori uzeti Čakor

Još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica...

Dezinformacija
Analiza
Septembar u medijima: Za šaku klikova

Ništa laž ne učini ubjedljivom kao zrno istine. Ovu staru postmodernu gnomu...

Lažni narativi Regionalni kontekst
Lažna vijest
Tri djevojke, iz tri države, a jedan jezik

Navodne pretenzije Albanije na teritorije bivših jugoslovenskih republika neiscrpna...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org