Manipulisanje činjenicama

Bezbjednosni izvještaj pogrešno citiran: Sukob kotorskih klanova nije prijetnja za turiste

Bezbjednosni izvještaj pogrešno citiran: Sukob kotorskih klanova nije prijetnja za turiste
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
20.01.2021

Bezbjednosni izvještaj pogrešno citiran: Sukob kotorskih klanova nije prijetnja za turiste

Poznato je da vijesti iz crne hronike godinama popunjavaju najvažnije novinarske stupce. I u online prostoru priče o ubistvima, mafiji, kriminalu najčešće „zavređuju“ najveći broj klikova, pregleda, komentara... No, vijesti iz ovih oblasti često budu propraćene određenim dezinformacijama, kao i senzacionalističkim naslovima.

„Sukob kotorskih klanova prijetnja za turiste“, vijest je koja je prije par odjeknula u domaćim, ali i  regionalnim medijima. Riječ je o članku koji je objavljen na naslovnici dnevnog lista „Dan“, kao i na portalu Dan online.

Tekst su prenijeli: Portal RTCG, CdM, FOS Media, Standard, BiznisCG, Portal Luča, Kodex, Borba, B92, Politika, Informer, Sputnik, Mondo...

Ova objava dijeljena je i na društvenoj mreži Facebook ovdje, ovdje, ovdje ...  

U tekstu se navodi:

“Rizik za turiste i strane firme u Crnoj Gori je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najozloglašenije organizovane kriminalne grupe ‘kavčani’ i ‘škaljarci’, navodi se u bezbjednosnom izvještaju kompanije ‘Crisis24’”.

Crisis24 je globalni bezbjednosni informativni portal,kompanije GradaWorld koji objavljuje informacije kojima putnicima i organizacijama omogućava da dobiju  upozorenja i izvještaje o bezbjednosti po zemljama. Na njihovom zvaničnom sajtu ažuriraju se podaci koji se odnose na različite zemlje svijeta, među kojima je i Crna Gora.

U zvaničnom izvještaju, u uvodnom dijelu (rezime) koji je posljednji put mijenjan 18. jula 2020. godine,  a koji je i citiran u tekstu dnevnog lista “Dan” se navodi:

 “Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama (IED) od strane rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najozloglašnije organizovane kriminalne grupe, “kavčani” i “škaljarci”.

Dakle, iz navedenog je jasno da se u izvještaju konstatuje da je “rizik posebno visok u turističkom gradu Kotoru”, a ne da je “rizik za turiste posebno visok u turističkom gradu Kotoru”, kako je to navedeno u uvodnom dijelu (lidu) medijskog teksta koji je predmet ove analize, na osnovu kojeg je i formulisan obmanjujući naslov.

Dodatno, u ovoj rečenici se ne pominju strane firme, tako da se sukob crnogorskih kriminalnih klanova, prema nalazima ovog izvještaja, svakako ne odnosi na njih.

U posebnom odjeljku izvještaja za Crnu Goru  naslovljenom kao “kriminal” se navodi:

“Glavni rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća i putike je sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je on u većini slučajeva nenasilan. Slično kao i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, u Crnoj Gori cvjeta organizovani kriminal. Broj nasilnih incidenata na javnim površinama između različitih kriminalnih mreža pojačao se u posljednjih nekoliko godina, povećavajući tako rizik od kolateralne štete i povreda prolaznika....”, dodaje se u izvještaju.

Iz navedenog je jasno da izvještaj ukazuje na to da strana preduzeća i putnike (turiste) najviše pogađa sitni kriminal, a ne sukob “šlaljarskog” i “kavačkog” kriminalnog klana što je tvrdnja koja predstavlja okosnicu medijskog članka. Kada su u pitanju nasilni incidenti između kriminalnih mreža, u izvještaju se navodi da je povećan rizik od kolateralne štete i povreda za prolaznike.

Zbog pogrešnog tumačenja činjenica, i njihovog obmanjujućeg načina interpretiranja ovaj sadržaj ocjenjujemo kao manipulaciju čijenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Sputnik objavio je ispravku u svojim origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
20.01.2021
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Dan: Manipulisanje činjenicama RTCG: Manipulisanje činjenicama FOS media: Manipulisanje činjenicama Standard.co.me: Manipulisanje činjenicama BiznisCG: Manipulisanje činjenicama Portal Luca: Manipulisanje činjenicama Kodex.me: Manipulisanje činjenicama Borba: Manipulisanje činjenicama B92: Manipulisanje činjenicama Politika.rs: Manipulisanje činjenicama Informer: Manipulisanje činjenicama Mondo.rs: Manipulisanje činjenicama CDM: Manipulisanje činjenicama Viralne objave: Manipulisanje činjenicama Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati