Teorija zavjere

Bil Gejts nema patent za virus

Bil Gejts nema patent za virus
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
08.06.2020

Bil Gejts nema patent za virus

Još jedna teorija zavjere koja uključuje Bil Gejtsa..

Portal IN4S objavio je 22. maja tekst „Svi „konji“ Bila Gejtsa“. 

U tekstu IN4S-a piše:

„Fondacija Bil i Melinda Gejts, preko Instituta Pirbtrajt (Pirbright), stekli su patent na sam Korona virus 20. novembra 2018. postajući većinski vlasnici instituta svojim ulaganjima. Dakle, postali su vlasnici „problema“. Takođe, patentom virusa stekli su finansijske uloge u predviđenim „rešenjima“ krize, uključujući i vakcine-ovo piše Mark Talijano istraživač iz Centra za proučavanje globalizacije (Research Associate of the Centre for Research on Globalization).“

U tekstu se ocjenjuje da žestoka konkurencija uspostavljanja patenta i monopola u poslu vrijednom više milijarda dolara nema nikakve veze sa zdravljem, sa izliječenjem bolesnih i umiranjem ljudi, već da je sve u novcu.

Teorije o povezanosti Bila Gejtsa sa koronavirusom nijesu nove, kao ni tvrdnje da je grupa milijardera i vodećih svjetskih filantropa zapravo pustila korona virus kako bi izvršili novu raspodjelu političko-ekonomske moći u svijetu. Među ključnim „dokazima“ da je Gejts među odgovornima za virus su iskorišćena njegova upozorenja na globalnu pandemiju, o čemu Gejts govori javno godinama. Fondacija Gejts je u medijima bila optuživana i za ispitivanja vakcine za COVID-19 koja uključuju čipove. Tim Raskrinkavanja je ove teorije analizirao u više navrata i utvrdio da nijesu utemeljene.

Posljednja među sličnim teorijama, koju je plasirao istraživač iz Centra za proučavanje globalizacije Mark Talijano, a IN4S prenio uz sopstvenu razradu, je da je Fondacija Gejts, preko Instituta Pirbright, stekla „patent“ na koronavirus 2018. godine.

Iz Instituta Pirbright su 24. januara 2020. demantovali da postoji bilo koji patent za virus i podsjetili da do sad nijesu radili na vakcinama za ljude:

„Institut Pirbright sprovodi istraživanje virusa bronhitisa (IBV), koronavirusa koji može zaraziti živinu i  deltakoronavirusa koji može zaraziti svinje. Pirbright trenutno ne radi sa ljudskim koronavirusima. Više informacija o istraživanju koronavirusa možete naći na našoj web stranici. Institut ima patent broj 10130701 koji pokriva razvoj oslabljenog oblika koronavirusa koji bi se potencijalno mogao koristiti kao vakcina za sprečavanje respiratornih bolesti kod ptica i drugih životinja. Na ovaj način je napravljeno mnogo vakcina, od gripa do polio bolesti. Još nijesmo razvili IBV vakcinu, ali istraživanje je u toku“, rekli su iz Instituta.

Fondacija Gejts je finansirala istraživanje Instituta tokom 2016. godine, ali se ono odnosilo na univerzalnu vakcinu protiv gripa za životinje.

Istraživači još uvijek pokušavaju da nađu vakcinu protiv koronavirusa, a ta istraživanja svojim donacijama za naučna istraživanja podržavaju mnogi, među kojima i Fondacija Gejts, koja je dosad izdvojila 300 miliona dolara za odgovor na COVID-19, uključujući istraživanje vakcine protiv koronavirusa.

Objavu IN4S-a ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
08.06.2020
Ocjena:
Teorija zavjere
IN4s: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati