Još jedna teorija zavjere koja uključuje Bil Gejtsa..

Portal IN4S objavio je 22. maja tekst „Svi „konji“ Bila Gejtsa“. 

U tekstu IN4S-a piše:

U tekstu se ocjenjuje da žestoka konkurencija uspostavljanja patenta i monopola u poslu vrijednom više milijarda dolara nema nikakve veze sa zdravljem, sa izliječenjem bolesnih i umiranjem ljudi, već da je sve u novcu.

Teorije o povezanosti Bila Gejtsa sa koronavirusom nijesu nove, kao ni tvrdnje da je grupa milijardera i vodećih svjetskih filantropa zapravo pustila korona virus kako bi izvršili novu raspodjelu političko-ekonomske moći u svijetu. Među ključnim „dokazima“ da je Gejts među odgovornima za virus su iskorišćena njegova upozorenja na globalnu pandemiju, o čemu Gejts govori javno godinama. Fondacija Gejts je u medijima bila optuživana i za ispitivanja vakcine za COVID-19 koja uključuju čipove. Tim Raskrinkavanja je ove teorije analizirao u više navrata i utvrdio da nijesu utemeljene.

Posljednja među sličnim teorijama, koju je plasirao istraživač iz Centra za proučavanje globalizacije Mark Talijano, a IN4S prenio uz sopstvenu razradu, je da je Fondacija Gejts, preko Instituta Pirbright, stekla „patent“ na koronavirus 2018. godine.

Iz Instituta Pirbright su 24. januara 2020. demantovali da postoji bilo koji patent za virus i podsjetili da do sad nijesu radili na vakcinama za ljude:

Fondacija Gejts je finansirala istraživanje Instituta tokom 2016. godine, ali se ono odnosilo na univerzalnu vakcinu protiv gripa za životinje.

Istraživači još uvijek pokušavaju da nađu vakcinu protiv koronavirusa, a ta istraživanja svojim donacijama za naučna istraživanja podržavaju mnogi, među kojima i Fondacija Gejts, koja je dosad izdvojila 300 miliona dolara za odgovor na COVID-19, uključujući istraživanje vakcine protiv koronavirusa.

Objavu IN4S-a ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

IN4s: Teorija zavjere