"Boleštine" se ne šire Skandinavijom

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Nekoliko regionalnih portala već duže vrijeme objavljuju senzacionalističke tekstove u kojima se dramatizuju lokalni problemi iz švedskih i norveških gradova i tako skandinavske zemlje pokušavaju predstaviti kao opasno mjesto za život...

Nedavno su regionalni portali: Kurir.rs, Theworldnews.net, Vesti.rs, Srbijadanas.com i Vesti.net prenijeli vijest da se na velikoj vježbi članica NATO-a i partnerskih država "šire boleštine".

Tekstovi imaju sljedeći naslov: 

Kriju ko je prošvercovao slaninu! – SKANDAL NA NAJVEĆOJ NATO VEŽBI: Norveškoj preti pandemija neviđenih razmera! 

U tekstovima se navodi da je tokom vježbe u Norveškoj otkriveno da je jedan od vojnika u tu državu donio slaninu iako je u Norveškoj zabranjeno uvoženje mesa koje nije porijeklom iz EU.

Takođe, objavljeno je i da su norveške vlasti bile u panici da je to meso zaraženo Afričkom svinjskom groznicom koja bi mogla izazvati epidemiju „neviđenih razmjera“, te bolesti koja bi Norvešku mogla koštati milijarde dolara. 

Kao izvor informacije, svi navedeni portali koristili su norveški portal Dagbladet.

Raskrinkavanje.me je analizom utvrdilo da je norveški portal zaista objavio ovu informaciju, ali je naveo i izjavu pukovnika Pera Leinesa Lausunda, veterinarskog inspektora u oružanim snagama Norveške, koji je za taj medij kazao da je vojnik iz neimenovane države donio slaninu na vojnu vježbu u Norvešku, ali i da je testovima utvrđeno da meso nije zaraženo. 

Takođe, priručnici i druga dokumentacija Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) koja funkcioniše u okviru EU jasno kažu da je Afrička svinjska groznica rasprostranjena i po Evropi, ali i da se njome ne mogu zaraziti ljudi.

Svi regionalni portali koji su objavili ovaj tekst nijesu u potpunosti prenijeli informacije iz izvornog teksta, ali se u njihovim objavama mogu naći informacije da meso nije zaraženo i da nije se ljudi ne mogu zaraziti. 

S obzirom na to da naslovi tekstova ne odgovaraju sadržini, te da Norveškoj ne prijeti pandemija neviđenih razmjera, ovaj slučaj ocjenjujemo kao klikbejt

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi.

Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkravanje.me, Maja Nikolić, Katarina Kovačević) 
 

Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 03. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godinu
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Trideset članova ne čini Savjet

Ovo je primjer izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog...

Media literacy Dezinformacija
Lažna vijest
Zatvorenici iz Spuža neće napasti litije

Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org