"Boleštine" se ne šire Skandinavijom

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Nekoliko regionalnih portala već duže vrijeme objavljuju senzacionalističke tekstove u kojima se dramatizuju lokalni problemi iz švedskih i norveških gradova i tako skandinavske zemlje pokušavaju predstaviti kao opasno mjesto za život...

Nedavno su regionalni portali: Kurir.rs, Theworldnews.net, Vesti.rs, Srbijadanas.com i Vesti.net prenijeli vijest da se na velikoj vježbi članica NATO-a i partnerskih država "šire boleštine".

Tekstovi imaju sljedeći naslov: 

Kriju ko je prošvercovao slaninu! – SKANDAL NA NAJVEĆOJ NATO VEŽBI: Norveškoj preti pandemija neviđenih razmera! 

U tekstovima se navodi da je tokom vježbe u Norveškoj otkriveno da je jedan od vojnika u tu državu donio slaninu iako je u Norveškoj zabranjeno uvoženje mesa koje nije porijeklom iz EU.

Takođe, objavljeno je i da su norveške vlasti bile u panici da je to meso zaraženo Afričkom svinjskom groznicom koja bi mogla izazvati epidemiju „neviđenih razmjera“, te bolesti koja bi Norvešku mogla koštati milijarde dolara. 

Kao izvor informacije, svi navedeni portali koristili su norveški portal Dagbladet.

Raskrinkavanje.me je analizom utvrdilo da je norveški portal zaista objavio ovu informaciju, ali je naveo i izjavu pukovnika Pera Leinesa Lausunda, veterinarskog inspektora u oružanim snagama Norveške, koji je za taj medij kazao da je vojnik iz neimenovane države donio slaninu na vojnu vježbu u Norvešku, ali i da je testovima utvrđeno da meso nije zaraženo. 

Takođe, priručnici i druga dokumentacija Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) koja funkcioniše u okviru EU jasno kažu da je Afrička svinjska groznica rasprostranjena i po Evropi, ali i da se njome ne mogu zaraziti ljudi.

Svi regionalni portali koji su objavili ovaj tekst nijesu u potpunosti prenijeli informacije iz izvornog teksta, ali se u njihovim objavama mogu naći informacije da meso nije zaraženo i da nije se ljudi ne mogu zaraziti. 

S obzirom na to da naslovi tekstova ne odgovaraju sadržini, te da Norveškoj ne prijeti pandemija neviđenih razmjera, ovaj slučaj ocjenjujemo kao klikbejt

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi.

Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkravanje.me, Maja Nikolić, Katarina Kovačević) 
 

Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 03. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org