CG vojnik u KFOR-u: Reciklaža i greška

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Crnogorski portali RTCG, CDM, Standard, Vijesti online i Antena M objavili su 27. novembra tekst pod naslovom „Crna Gora od danas 29. zemlja čiji su vojnici u misiji KFOR"

U tekstu se navodi: 

Svečanom ceremonijom u kampu "Film City" u Prištini, danas je obilježen dolazak jednog pripadnika Vojske Crne Gore u sastav KFOR-a čime je ta zemlja postala 29. učesnica misije NATO na Kosovu.

Portali su to objavili navodeći agenciju Beta kao izvor.

Informaciju više nije moguće naći na sajtu agencije Beta.

Vijest se ne može naći ni na portalu Antena M, CDM i Vijesti online, iako je na Google pretrazi vidljivo da je objavljena.

Objavljena informacija da je Crna Gora postala 29. članica KFOR-a nije netačna, jer je pripadnik Vojske Crne Gore, potpukovnik Nedžad Rujović, u misiji KFOR u Prištini od 23. oktobra ove godine, a povodom njegovog angažovanja održan je i javni događaj, odnosno ceremonija, kojoj je prisustvovao i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Ta informacija je bila vijest 23. oktobra na brojnim crnogorskim i regionalnim portalima.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je o tome obavijestilo javnost 24. oktobra, dan nakon susreta ministra odbrane Predraga Boškovića sa komandantom KFOR-a u Prištini, generalmajorom Salvatoreom Kuoćijem.

Međutim, nakon više od mjesec dana, agencija Beta je objavila tu informaciju kao aktuelnu, što su prenijeli i crnogorski portali.

Istog dana je Ministarstvo odbrane Crne Gore demantovalo tu informaciju, pojasnivši da je pripadnik Vojske Crne Gore u misiji KFOR od 23. oktobra, a ne od 27. novembra. 

S obzirom da su agencija Beta, CDM.me, RTCG.me, Vijesti.me, Standard.co.me i AntenaM.net objavile informacije, bez očite namjere dezinformisanja javnosti, ovim tekstovima dajemo ocjenu greška.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. 

Kada objave netačnu informaciju, mediji ne bi trebalo da uklone tekst već da objave ispravku i da tako čitaocima ponude ispravljenu informaciju. 

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Raskrinkali smo
RTCG Greška; Standard.co.me Greška;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 18. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org