CG vojnik u KFOR-u: Reciklaža i greška

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Crnogorski portali RTCG, CDM, Standard, Vijesti online i Antena M objavili su 27. novembra tekst pod naslovom „Crna Gora od danas 29. zemlja čiji su vojnici u misiji KFOR"

U tekstu se navodi: 

Svečanom ceremonijom u kampu "Film City" u Prištini, danas je obilježen dolazak jednog pripadnika Vojske Crne Gore u sastav KFOR-a čime je ta zemlja postala 29. učesnica misije NATO na Kosovu.

Portali su to objavili navodeći agenciju Beta kao izvor.

Informaciju više nije moguće naći na sajtu agencije Beta.

Vijest se ne može naći ni na portalu Antena M, CDM i Vijesti online, iako je na Google pretrazi vidljivo da je objavljena.

Objavljena informacija da je Crna Gora postala 29. članica KFOR-a nije netačna, jer je pripadnik Vojske Crne Gore, potpukovnik Nedžad Rujović, u misiji KFOR u Prištini od 23. oktobra ove godine, a povodom njegovog angažovanja održan je i javni događaj, odnosno ceremonija, kojoj je prisustvovao i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Ta informacija je bila vijest 23. oktobra na brojnim crnogorskim i regionalnim portalima.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je o tome obavijestilo javnost 24. oktobra, dan nakon susreta ministra odbrane Predraga Boškovića sa komandantom KFOR-a u Prištini, generalmajorom Salvatoreom Kuoćijem.

Međutim, nakon više od mjesec dana, agencija Beta je objavila tu informaciju kao aktuelnu, što su prenijeli i crnogorski portali.

Istog dana je Ministarstvo odbrane Crne Gore demantovalo tu informaciju, pojasnivši da je pripadnik Vojske Crne Gore u misiji KFOR od 23. oktobra, a ne od 27. novembra. 

S obzirom da su agencija Beta, CDM.me, RTCG.me, Vijesti.me, Standard.co.me i AntenaM.net objavile informacije, bez očite namjere dezinformisanja javnosti, ovim tekstovima dajemo ocjenu greška.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. 

Kada objave netačnu informaciju, mediji ne bi trebalo da uklone tekst već da objave ispravku i da tako čitaocima ponude ispravljenu informaciju. 

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Raskrinkali smo
RTCG Greška; Standard.co.me Greška;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 18. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godinu
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Šta sve ne piše u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Stvaranje lažnih narativa može biti opasno, pogotovo kada su u pitanju osjetljive...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt
Niti se digla prašina niti su Albanci bijesni

Ovo je primjer kako mediji senzacionalističkim naslovima navode čitaoce na...

Media literacy Klikbejt
Analiza
Decembar u medijima - Carstvo zavjera

Teoretičari zavjere, u malim balkanskim redakcijama, otkrivaju nove istine...

Media literacy
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org