Greška

CG vojnik u KFOR-u: Reciklaža i greška

CG vojnik u KFOR-u: Reciklaža i greška
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
18.12.2018

CG vojnik u KFOR-u: Reciklaža i greška

Crnogorski portali RTCG, CDM, Standard, Vijesti online i Antena M objavili su 27. novembra tekst pod naslovom „Crna Gora od danas 29. zemlja čiji su vojnici u misiji KFOR"

U tekstu se navodi: 

Svečanom ceremonijom u kampu "Film City" u Prištini, danas je obilježen dolazak jednog pripadnika Vojske Crne Gore u sastav KFOR-a čime je ta zemlja postala 29. učesnica misije NATO na Kosovu.

Portali su to objavili navodeći agenciju Beta kao izvor.

Informaciju više nije moguće naći na sajtu agencije Beta.

Vijest se ne može naći ni na portalu Antena M, CDM i Vijesti online, iako je na Google pretrazi vidljivo da je objavljena.

Objavljena informacija da je Crna Gora postala 29. članica KFOR-a nije netačna, jer je pripadnik Vojske Crne Gore, potpukovnik Nedžad Rujović, u misiji KFOR u Prištini od 23. oktobra ove godine, a povodom njegovog angažovanja održan je i javni događaj, odnosno ceremonija, kojoj je prisustvovao i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Ta informacija je bila vijest 23. oktobra na brojnim crnogorskim i regionalnim portalima.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je o tome obavijestilo javnost 24. oktobra, dan nakon susreta ministra odbrane Predraga Boškovića sa komandantom KFOR-a u Prištini, generalmajorom Salvatoreom Kuoćijem.

Međutim, nakon više od mjesec dana, agencija Beta je objavila tu informaciju kao aktuelnu, što su prenijeli i crnogorski portali.

Istog dana je Ministarstvo odbrane Crne Gore demantovalo tu informaciju, pojasnivši da je pripadnik Vojske Crne Gore u misiji KFOR od 23. oktobra, a ne od 27. novembra. 

S obzirom da su agencija Beta, CDM.me, RTCG.me, Vijesti.me, Standard.co.me i AntenaM.net objavile informacije, bez očite namjere dezinformisanja javnosti, ovim tekstovima dajemo ocjenu greška.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. 

Kada objave netačnu informaciju, mediji ne bi trebalo da uklone tekst već da objave ispravku i da tako čitaocima ponude ispravljenu informaciju. 

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
18.12.2018
Ocjena:
Greška
RTCG: Greška Standard.co.me: Greška

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažne objave o Đukanovićevom zdravstvenom stanju

Pisanje o Milu Đukanoviću je uvijek zanimljivo čitaocima u zemlji i regionu i donosi...

09.04.2020 prije 1 dan

Dezinformacija
Interferon alfa 2b se koristi u terapiji COVID-a, ali je rano proglasiti ga lijekom za tu bolest

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da još uvijek ne postoji lijek ili...

09.04.2020 prije 9 sati

Teorije zavjere sa Javnog servisa

Teorije zavjere smo navikli da čitamo na opskurnim portalima i naslovnicama tabloida....

09.04.2020 prije 1 dan