Crnogorski vojnici nijesu NATO topovsko meso

Ova analiza je označena kao: NATO

Zvanične informacije plus slobodna tvrđenja, tačno i netačno u jednoj medijskoj objavi

 Portal in4s.net je 20. maja objavio tekst pod naslovom: 

“NATO topovsko meso: Crnogorski vojnici već u avgustu na ratištima u Iraku”.

 U tekstu se navodi:

“Pripadnici Vojske Crne Gore tokom avgusta biće upućeni u NATO misiju u Iraku, iako je prvobitno bilo najavljeno da će se to desiti tek krajem godine. U NATO misiju u Iraku biće upućena dva pripadnika Vojske Crne Gore. Kada su u pitanju vježbe na kojima će učestvovati crnogorski vojnici tokom ove godine, u planu odbrane navodi se da će, između ostalog, crnogorski vojnici učestvovati na vježbi u Bugarskoj, Sloveniji i Makedoniji. Prema saznanjima našeg portala, to se navodi u Planu rada Ministarstva odbrane za 2019. godinu."

Ovu informaciju sa identičnim naslovom objavili su i portali Vidovdan.org, Slobodacg.me i Intermagazin.rs koji su se djelimično pozvali na in4s.net kao izvor. 

Portal in4s.net je koristio informacije koje se nalaze u Planu rada Ministarstva odbrane za 2019. godinu

Izraz “topovsko meso", koji je korišćen u naslovima, u ovom kontekstu predstavlja pogrdni izraz za vojnike koji se smatraju i tretiraju potrošnom robom. Izraz se obično koristi u situacijama u kojima su vojnici prisiljeni da se svjesno bore, pod nemogućim izgledima,  u nastojanju da se postigne strateški cilj.

Uz to, NATO misija u Iraku nije borbena misija već je u pitanju proces jačanja iračkih snaga bezbjednosti i vojnih obrazovnih institucija kako bi snage Iraka spriječile povratak ISIS-a. 

U zvaničnim dokumentima NATO-a navodi se da će ova misija pomoći Iraku da razvije kapacitet za izgradnju održivih, transparentnih, inkluzivnih i efikasnih nacionalnih bezbednosnih struktura i profesionalnih vojnih obrazovnih institucija, kroz formiranje samoodrživog kadra iračkih instruktora

Predlog odluke da crnogorski vojnici odu u misiju u Irak, utvrdio je tokom marta ove godine i Savjet za odbranu i bezbjednost.  

"Predlogom odluke predviđeno je angažovanje do dva pripadnika Vojske Crne Gore koji bi obavljali štabne poslove u Misiji čime Crna Gora daje doprinos u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak", navodi se u saopštenju Predsjednika Crne Gore koji predsjedava sjednicom Savjeta.  

S obzirom da je In4s.net koristio poznate i tačne informacije o planiranim redovnim aktivnostima crnogorskih vojnika, te dodao netačan sadržaj da će u toj misiji oni biti topovsko meso, ovu objavu ocjenjujemo kao "dezinformacija". Istu ocjenu dobijaju i portali Inter magazin, Vidovdan i Slobodacg.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
IN4s Dezinformacija; Sloboda Dezinformacija; Vidovdan Dezinformacija; Inter magazin Dezinformacija;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 28. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org