Dezinformacija

Crnogorski vojnici nijesu NATO topovsko meso

Crnogorski vojnici nijesu NATO topovsko meso
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
28.05.2019

Crnogorski vojnici nijesu NATO topovsko meso

Ovo je primjer kako se kombinuju tačne i netačne informacije, a onda se i manipuliše čitaocima

 Portal in4s.net je 20. maja objavio tekst pod naslovom: 

“NATO topovsko meso: Crnogorski vojnici već u avgustu na ratištima u Iraku”.

 U tekstu se navodi:

“Pripadnici Vojske Crne Gore tokom avgusta biće upućeni u NATO misiju u Iraku, iako je prvobitno bilo najavljeno da će se to desiti tek krajem godine. U NATO misiju u Iraku biće upućena dva pripadnika Vojske Crne Gore. Kada su u pitanju vježbe na kojima će učestvovati crnogorski vojnici tokom ove godine, u planu odbrane navodi se da će, između ostalog, crnogorski vojnici učestvovati na vježbi u Bugarskoj, Sloveniji i Makedoniji. Prema saznanjima našeg portala, to se navodi u Planu rada Ministarstva odbrane za 2019. godinu."

Ovu informaciju sa identičnim naslovom objavili su i portali Vidovdan.org, Slobodacg.me i Intermagazin.rs koji su se djelimično pozvali na in4s.net kao izvor. 

Portal in4s.net je koristio informacije koje se nalaze u Planu rada Ministarstva odbrane za 2019. godinu

Izraz “topovsko meso", koji je korišćen u naslovima, u ovom kontekstu predstavlja pogrdni izraz za vojnike koji se smatraju i tretiraju potrošnom robom. Izraz se obično koristi u situacijama u kojima su vojnici prisiljeni da se svjesno bore, pod nemogućim izgledima,  u nastojanju da se postigne strateški cilj.

Uz to, NATO misija u Iraku nije borbena misija već je u pitanju proces jačanja iračkih snaga bezbjednosti i vojnih obrazovnih institucija kako bi snage Iraka spriječile povratak ISIS-a. 

U zvaničnim dokumentima NATO-a navodi se da će ova misija pomoći Iraku da razvije kapacitet za izgradnju održivih, transparentnih, inkluzivnih i efikasnih nacionalnih bezbednosnih struktura i profesionalnih vojnih obrazovnih institucija, kroz formiranje samoodrživog kadra iračkih instruktora

Predlog odluke da crnogorski vojnici odu u misiju u Irak, utvrdio je tokom marta ove godine i Savjet za odbranu i bezbjednost.  

"Predlogom odluke predviđeno je angažovanje do dva pripadnika Vojske Crne Gore koji bi obavljali štabne poslove u Misiji čime Crna Gora daje doprinos u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak", navodi se u saopštenju Predsjednika Crne Gore koji predsjedava sjednicom Savjeta.  

S obzirom da je In4s.net koristio poznate i tačne informacije o planiranim redovnim aktivnostima crnogorskih vojnika, te dodao netačan sadržaj da će u toj misiji oni biti topovsko meso, ovu objavu ocjenjujemo kao "dezinformacija". Istu ocjenu dobijaju i portali Inter magazin, Vidovdan i Slobodacg.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

(Raskrinkavanje.me) 

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
28.05.2019
Ocjena:
Dezinformacija
IN4s: Dezinformacija Sloboda: Dezinformacija Vidovdan: Dezinformacija Inter magazin: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 8 sati

Teorija zavjere
Čipovanje ljudi nije uslov članstva u EU

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za...

25.05.2020 prije 13 sati

NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 1 dan