Klikbejt

Desanka Maksimović nije izbačena iz kompletnog školskog programa

Desanka Maksimović nije izbačena iz kompletnog školskog programa
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
18.06.2020

Desanka Maksimović nije izbačena iz kompletnog školskog programa

Vijest da je pjesnikinja Desanka Maksimović „izbačena“ iz obrazovnog programa Srbije izazvala je brojne reakcije javnosti, a mnogi su razloge za ovakvu odluku potražili u nacionalizmu, odbrani tradicionalnih vrijednosti ili neznanju struke.

Informaciju da njen opus navodno više neće biti dio obrazovnog sistema u Srbiji prve su objavile Večernje novosti 5. juna, u tekstu naslovljenom

Traže pomilovanje za Desanku: Omiljena pesnikinja izbačena iz školskog programa!

Informaciju sa sličnim naslovom, koji navodi čitaoca na zaključak da su djela Desanke Maksimović izbačena iz kompletnog obrazovnog sistema, objavili su: Vijesti, Blic, Republika, Telegraf, Prva, Naši u svetu, Beograd uživo, Srbija danas, Espreso, Hercegovina press, Serbian times, Voždovac info, Timocka, Bizlife, Jugomedia, Sandžak live, Radio BN, Slobodna Bosna, Balkan life today, Naša borba, RTVBN, Pink radio, The world news.

Iako ovi naslovi navode čitaoce na zaključak da su djela Desanke Maksimović izbačena iz kompletnog obrazovnog sistema na svim nivoima i iz obavezne lektire, već na početku svakog teksta je jasno da je naslov senzacionalistički napisan. Kako piše u tekstu koji slijedi nakon ovakvih naslova, Desanka Maksimović nije izbačena iz školskog programa, već je komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila da iz trećeg razreda gimnazije isključi izbor iz njene poezije, a iz četvrtog zbirku njenih pjesama „Tražim pomilovanje“.

Iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je objašnjeno da školski program obuhvata sve razrede osnovnog i srednjeg obrazovanja i da je Desanka Maksimović zastupljena u svakom razredu osnovne škole. Dakle, ne radi se o izbacivanju njene poezije iz obrazovnog sistema, već su neke njene pjesme izbačene iz programa za više razrede gimnazije.

“Gimnazijski program treba da bude logički sled nečega što su učenici naučili u osnovnoj školi. Delo Desanke Maksimović prisutno je, s razlogom, u svakom razredu osnovne škole. Ne želeći da marginalizujemo delo voljene srpske pesnikinje, morali smo da uzmemo u obzir određeni broj časova koji je namenjen obradi književnog dela (na društveno-jezičkom smeru, koji ima najveći fond časova, taj broj je 100), kao i savremeni koncept nastave koji počiva na problemskom pristupu i vrednovanju, te da broj dela koje ćemo uvrstiti u program „upriličimo“ zahtevima i ostavimo dovoljno vremena za obradu”, saopštila je Dejana Milijić Subić, koordinatorka u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, u izjavi za Danas.

Objave ovih medija ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
18.06.2020
Ocjena:
Klikbejt
Novosti: Klikbejt Vijesti online: Klikbejt Blic.rs: Klikbejt Republika.rs: Klikbejt Telegraf: Klikbejt Prva: Klikbejt Nasi u svetu: Klikbejt Beograd uživo: Klikbejt Espreso: Klikbejt Hercegovina info: Klikbejt Serbian Times: Klikbejt Voždovac info: Klikbejt Timočka: Klikbejt BIZLife: Klikbejt Jugmedia: Klikbejt SANDŽAK LIVE: Klikbejt Radio BN: Klikbejt Slobodna Bosna: Klikbejt Balkan life today: Klikbejt Nasa borba: Klikbejt RTV BN: Klikbejt Pink radio: Klikbejt The world news: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Nema dokaza da virus mjesec dana opstaje na površinama

Brzo širenje koronavirusa u svijetu izaziva brojne plasiranje tvrdnji koje do kraja...

30.11.2020 prije 14 sati

Manipulisanje činjenicama
Vakcina još nije u upotrebi, ali je teoretičari zavjere već opisuju kao neuspješnu

Kako se bliži trenutak kada će svijetu konačno biti dostupna vakcina protiv...

30.11.2020 prije 14 sati

Manipulisanje činjenicama
Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije...

30.11.2020 prije 21 sat