Manipulisanje činjenicama

Devet američkih država nije proglasilo nezavisnost

Devet američkih država nije proglasilo nezavisnost
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
27.04.2020

Devet američkih država nije proglasilo nezavisnost

Guverneri više američkih država odlučili su da formiraju regionalne radne grupe koje će im pomoći da planiraju kada će sigurno moći da ublaže neke od mjera koje su donijete zbog pandemije Covid-19 i da otvore svoje ekonomije, ali su zbog toga došli u sukob sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom koji je izjavio da njemu pripadaju te nadležnosti.

Tu informaciju regionalni mediji iskoristili su da dezinformišu javnost o tome kako je devet američkih država proglasilo nezavisnost i kako su SAD počele da pucaju po šavovima.

Nacionalist, Pravda, Informer i Srbija danas su objavili ovu vijest pod sljedećim naslovima:

Devet država proglasilo nezavisnost, Amerika puca po šavovima

RASPAD AMERIKE U TOKU PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Devet država SAD proglasilo nezavisnost? Od sada će o ovome odlučivati samostalno!

AMERIKA TOKOM EPIDEMIJE SMRTONOSNOG VIRUSA PUCA PO ŠAVOVIMA! Devet država SAD proglasilo nezavisnost

RASCEP AMERIKE U TOKU PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Devet država SAD proglasilo nezavisnost

U tekstu se navodi:


„Njujork, Nju Džerzi, Konektikat, Pensilvanija, Delaver, Rod Ajlend, Kalifornija, Oregon i Vašington napravili savez za borbu protiv koronavirusa. Oni će donositi odluke nezavisno od Donalda Trampa, jer on želi da ukine mere protiv širenja zaraze. Amerika je tokom epidemije koronavirusa počela da se cijepa. Njujork i još osam država napravili su savez za borbu protiv smrtonosnog virusa koji će biti nezavisan od Federalne vlade. Taj pakt je sklopljen jer predsednik SAD Donald Tramp planira da u cijeloj zemlji uskoro ukine mjere protiv širenja zaraze, čemu se protive države sa najvećim brojem obolelih“.

Tvrdnje iz  analiziranih članaka da se Amerika počela cijepati i da je devet država napravilo savez  nijesu tačne, što se može vidjeti i iz izvještaja američkih medija na tu temu.

New York Times je (NYT) je u svom članku  objasnio da se guverneri sastaju kako bi razgovarali ponovo o otvaranju svojih država i da je to izazvalo polemike sa predsjednikom Donaldom Trampom.

„Nekoliko sati nakon što su dvije grupe guvernera objavile da formiraju regionalne radne grupe koje će im pomoći da planiraju kada će biti sigurno ublažiti ograničenja i ponovo otvoriti svoju ekonomiju, predsjednik Trump je iz Bijele kuće ustvrdio da je donošenje takvih odluka u njegovoj nadležnosti. Najave guvernera, koji su formirali grupe na obje obale, uslijedile su satima nakon što je predsjednik napisao na tviteru da takva odluka leži na predsjedniku, a ne na državama i prije nego je još snažnije saopštio stav novinarima u Vašingtonu.“ objašnjava NYT, u članku objavljenom 13. aprila.                                                      

U analiziranim člancima se  tvrdi i da je gradonačelnik Njujorka Endrju Kuomo bio najglasniji u formiranju tog pakta za nezavisnost.

CNN prenosi   da su Kuomo i Tramp imali  sastanak  22. aprila u Bijeloj kući i da je  gradonačelnik Njujorka izjavio da su imali jako dobar razgovor. U tekstu nema nijedne informacije koja bi uputila na veliko neslaganje dvaju američkih zvaničnika, kao i da Kuomo zagovara pakt o nezavisnosti.

“Dvojac je tokom poslednjih nekoliko mjeseci imao toplu i hladnu vezu, prebacivao se između komplimenta za trgovinu i bacao verbalne granate jedan na drugoga kroz štampu. Rođeni u Kvinsu, njih dvojica se poznaju  godinama i prethodno su u februaru održali sastanak iza zatvorenih vrata o nepovezanim temama, dok se epidemija širila u inostranstvu. ” prenosi CNN.

Jasno je da je u Americi izborna godina, te da kriza s COVID-19 još više naglašava politička rivalstva između Trampa i demokratskih guvernera. Međutim, to ni u naznakama nema nikave veze s rascjepom SAD i proglašavanjem nezavisnosti saveznih država,  kako su nam regionalni mediji manipulativno predstavili.

Objave Nacionalista Informera, Srbija danas i Pravde ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
27.04.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Pravda: Manipulisanje činjenicama Informer: Manipulisanje činjenicama Srbija danas: Manipulisanje činjenicama Nacionalist.rs: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 15 sati