Dezinformacija

Dezinformacija o bezbjednosti vakcina

Dezinformacija o bezbjednosti vakcina
Jelena Popović
Autor
Jelena Popović
Objavljeno
15.09.2020

Dezinformacija o bezbjednosti vakcina

Vakcinacija predstavlja jedno od najznačajnijih dostignuća u medicini čija je primjena doprinijela kontroli i prevenciji infektivnih bolesti. Međutim, sve vrijeme razvoja ovog polja medicine prate i različite kontroverze o štetnosti vakcina, povezanosti sa mnogim bolestima, te različitim istraživanjima koja navodno potvrđuju razne ukorijenjene zablude.

Na  Facebook stranici „Do hristove pobjede – Ilija Vujović“  24. avgusta podijeljen je video  u kojem američki pedijatar Lorens Palevski (Lawrence Palevsky) govori o prisustvu aluminijumskih nanočestica u vakcinama i njihovom potencijalnom lošem uticaju po zdravlje ljudi.

Palveski je govorio na javnoj tribini još 22.11.2019. pred Komitetom za javno zdravlje. Cijeli snimak dostupan je na ovom video linku, a kraća verzija (originalni izvor transkribovane izjave koja je objavljena na FB stranici koja je predmet provjere) možete pogledati ovdje.

Palevski u videu navodi:

„Mi nismo procijenili sigurnost aluminijumskih nanočestica i ubrizgavanje istih,  gdje idu kada uđu u tijelo i da li ulaze u mozak“.

U priručniku (Aluminijum u vakcinama – šta treba znati, koji je objavljen 2014. godine) od strane Centra za edukaciju o vakcinaciji koji je član Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i koji objavljuje sadržaj u skladu sa propisima koji su definisani od strane Globalnog savjetodavnog odbora za bezbjednost vakcina (Global Advisory Committee on Vaccine Safety - GACVS) objavljenje su sažete relevantne informacije o prisustvu aluminijuma u vakcinama.

Oni navode da postoje vakcine koje sadrže aluminijum poput vakcina koje sprečavaju hepatitis A, hepatitis B, difteriju, veliki kašalj... Međutim, ne sadrže sve vakcine aluminijum.

Objašnjeno je i da je uloga aluminijuma u vakcinama da poboljša imunološki sistem, te da se on u vakcinama nalazi u malim dozama koje ne mogu nanijeti štetu organizmu, kao i da se neke soli aluminijuma koriste za poboljšanje imunološkog odgovora na vakcinu čak više od 70 godina.

Priručnik se bavi i pitanjem koje je problematizovao doktor Palevski, a koje glasi: Gdje ide aluminijum kad uđe u tijelo.

„Većina aluminijuma koji ulazi u tijelo eliminiše se brzo. Iako sav aluminijum prisutan u vakcinama ulazi u krvotok, manje od 1 odsto aluminijuma prisutnog u hrani apsorbuje se kroz crijeva u krv. Međutim, jednom kad se aluminijum nađe u krvotoku, on se prerađuje slično bez obzira na izvor. Otprilike 90 odsto se obrađuje vezanjem za protein koji se zove transferin i oko 10 odsto je vezano citratom. Jednom kad se veže, većina aluminijuma će se eliminisati kroz bubrege, mala količina putem žuči, a dio se zadržava u tjelesnim tkivima. Otprilike polovina aluminijuma u krvotoku eliminiše se u manje od 24 sata i više od tri četvrtine eliminiše se tokom dvije nedjelje“, navodi se u priručniku.

U obavještenju iz 2008. godine Globalnog savjetodavnog odbora za bezbjednost vakcina se navodi:

„Trenutno nema dokaza o zdravstvenom riziku od vakcina koje sadrže aluminijum niti bilo kakvog opravdanja za promjenu trenutne prakse vakcinisanja“.

Globalni savjetodavni odbor za bezbjednost vakcina u svom zvaničnom izvještaju iz 2012. godine (str 282/283) navodi da se bavio objavljenim radovima u kojima se navodi da je aluminijum koji se nalazi u vakcinama povezan sa poremećajima iz autističnog spektra. Međutim, ove studije su ocijenjene kao ozbiljno manjkave. Na sajtu SZO dostupni su i drugi  izvještaji o provjerama povezanosti aluminijuma sa drugim bolestima.

U videu se dalje navodi:

„U Evropi imamo naučnike koji su uradili studije o nanočesticama aluminijuma i pokazale su da to može da ostane u mozgu godinama i decenijama. I sada imao epidemiju neurorazvijenih poremećaja kod odrslih uključujući Alchajmerovu bolest. A jedan od glavnih faktora koje su pronašli u mozgovima ljudi sa Alchajmerom je nanočesica aluminijuma koji je povezan sa vakcinama koje dajemo“.

Međutim, ne postoje relevantni dokazi i studije koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.

Zbog iznošenja nepotvrđenih stavova, bez pozivanja na relevantne izvore ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Jelena Popović
Objavljeno:
15.09.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Viralne objave: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati