Bivši direktor Mosada priznao da je Izrael naoružao Al Kaidu? Netačno. 

239

Na Fejsbuku kruži video koji navodno dokumentuje priznanje bivšeg direktora izraelske obavještajne agencije, da je Izrael naoružavao terorističke organizacije na Bliskom istoku, između ostalog i Al Kaidu. 

“Bivši direktor izraelskog Mosada priznaje da je Izrael naoružao Al Qaidu i druge terorističke skupine na Bliskom istoku”  

Više korisnika je podijelilo video, uz komentar da je Izrael naoružavanjem terorističkih organizacija uticao na brojne okolnosti na Bliskom istoku i Evropi, te da je podrška Izraelu neopravdana. (1, 2, 3)  

“Ovo priznanje je toliko veliko da mnogi ne shvataju šta ono podrazumijeva. Izrael je izazvao rat u Siriji sa ciljem da skine Assada sa vlasti i postavi svog klauna kao u Jordanu, koji će raditi u interesu Izraela i štititi ga od Irana, na isti način kao što ga je Jordan štitio od iranskih dronova i projektila, prije par mjeseci. 

Taj rat je izazvao prvi milionski talas izbjeglica u Evropu. Cijeli svijet je počeo da koristi ovaj talas izbjeglica da stigne do Evrope. Počevši upravo od ove situacije. To je činjenica koju bi trebali znati Evropljani koji mrze imigrante i podržavaju Izrael”, piše u objavi. 

Video koji se dijeli na Fejsbuku je zapravo isječak iz intervjua koji je poznati američko-britanski novinar Mehdi Hasan uradio sa bivšim direktorom Mosada, Efraimom Halevijem. 

Intervju je emitovan 2016. godine na Al Džaziri, iako se sada dijeli u kontekstu aktuelnog sukoba Izraela i Hamasa. 

U isječku na Fejsbuku koji traje 1 minut i 53 sekunde, nije moguće čuti da je Halevi izjavio da je Izrael naoružao Al Kaidu i druge terorističe organizacije na Bliskom istoku, niti da je to na bilo koji način “priznao”. 

Halevi, koji je vodio izraelsku nacionalnu obavještajnu agenciju u periodu između 1998. i 2002. godine, govorio je u videu podijeljenom na Fejsbuku o pružanju medicinske pomoći ranjenim pripadnicima Al Kaide na granici, a ne o obezbjeđivanju naoružanja. 

To je evidentno i iz transkripta intervjua: 

Novinar Al Džazire: Bilo je izvještaja da je Izrael liječio ranjene sirijske pobunjeničke borce u svojim bolnicama na granici, uključujući borce iz Al Nusra fronta, koji je, naravno, zastupnik Al Kaide u Siriji. Da li vas ti izvještaji zabrinjavaju, da Izrael pomaže ranjenim borcima koji su povezani sa Al Kaidom? 

Halevi: Kao što sam već rekao, u drugačijem kontekstu, uvijek je korisno i da se na human način obračunate sa svojim neprijateljima. I mislim da kada imate ljude koji su ranjeni, i sa njima možete da se nosite na human način, razmišljanja o tome da li da ih primite nisu samo da li je to politički korisno, ili da li… 

Novinar Al Džazire: To je čisto humanitarno, kažete? Nema taktičkog ili političkog strateškog…? 

Halevi: Nisam rekao da nema taktike – rekao sam da je glavna stvar, neposredno razmatranje je humano… 

Novinar Al Džazire: … ali taktička pitanja koja su uključena. Mislim, znate bolje od mene frazu ‘povratak’, ne mislite li da će biti povratka protiv Izraela ako “koketirate” sa grupom kao što je Al Nusra front? 

Halevi: Mislim da nije. Mislim da neće biti povratka. 

Novinar Al Džazire: Zašto? 

Halevi: Zato što mislim da su, nažalost, pravila igre u Siriji takva da možete učiniti sve što ne možete, nije moguće, da se uradi bilo gdje drugdje. 

Novinar Al Džazire: Da, mislim da su ljudi to govorili i u Avganistanu. Da li biste liječili i borce Hezbolaha? 

Halevi: Ne, ne bih ih liječio. 

Novinar Al Džazire: Nisite li upravo protivriječili onome što ste mi rekli o humanom ophođenju prema svojim neprijateljima? 

Halevi: Ne, ne, mislim… što se tiče boraca Hezbolaha, sa njima imamo drugačiji račun. 

Novinar Al Džazire: Da budem jasan – vi biste tretirali borce Al Kaide, ali ne i borce Hezbolaha? 

Halevi: Imamo drugačiji račun sa Hezbolahom, potpuno drugačiji tretman, jer je Hezbolah izveo takve akcije protiv nas, što bi nas spriječilo da uđemo u ono što je Al Kaida uradila. Al Kaida, po mom sjećanja, do sada nije napala Izrael”. 

Na vebsajtu Al Džazire dostupan je kompletan intervju sa bivšim direktorom izraelske obavještajne agencije. Ni u jednom dijelu intervjua, Halevi nije “priznao” da Izrael naoružava terorističe organizacije na Bliskom istoku, kako se tvrdi u objavama. 

Iz tog razloga, sporne objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article