Izvinite zbog “prekida programa”: Vučiću nije prijećeno na CBS-u 

1175

Kroz domaće ispostave srpskih medija, srpske medije, kao i na Fejsbuku, masovno se širi informacija da je sa američke televizije CBS upućena prijetnja predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, kao i ostalim svjetskim liderima, a navodno su prijetnje uputili “ukrajinski propagandisti”.  

Portali Aloonline.me, Novosti, Pink, kao i neki marginalni, plasirali su naslove poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

“TI SI SLEDEĆI” Pretnje svetskim liderima na CBS-u, među njima i Vučić – “Neprijatelji Ukrajine će biti kažnjeni” 

Uživo sa programa televizije CBS zaprijećeno Vučiću i nekolicini državnika 

U lidu nekih od tekstova srpskih portala piše:  

“Jezive scene na CBS-u. Program je odjednom prekinut, a na ekranu su se pojavile pretnje “neprijateljima Ukrajine”. Na njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Društvenim mrežama ukrajinski propagandisti dele snimak programa televizije CBS koji je iznenada prekinut pretećim spotom.” 

Neki od korisnika društvenih mreža podijelili su vijest, uz navode:  

Nacisti prete 

A, bilo je i brojnih komentara neprimjerenog sadržaja… 

Montažom do manipulativnog narativa 

Video sa CBS-a počinje tako što se voditelj obraća reporteru na terenu, koji počinje uključenje, a zatim je video naprasno prekinut nekom vrstom montaže/kolaža u kojoj se govori o mitingu Donalda Trampa, a upozoravaju se građani da ne idu na njega. Zatim ide red meteža, ukrajinska zastava i poruka da će “neprijatelji Ukrajine biti kažnjeni”, pa printskrinovi naslova da je u helikopterskoj nesreći poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi, da je upucan slovački premijer Robert Fico, pa da je neko prijetio Vučiću, te poruka da su “neprijatelji Ukrajine neprijatelji Amerike”. 

Tokom trajanja videa sa pro-ukrajinskim porukama i prijetnjama nigdje nije vidljiv logo CBS-a.  

Isječak iz videa 

Ako na prvu nije jasno da se radi o montaži, onda evo i dokaza da je tako.  

Kratkom pretragom došli smo do videa na Jutjub kanalu CBS New York, na kojem se može zapaziti identična konverzacija voditelja iz studija i reportera na terenu. Video je objavljen 22-og maja. U njemu reporter, odnosno meteorolog Toni Sadiku, razgovara sa članovima mornaričkog benda, a u opisu piše:  

Toni Sadiku iz CBS New York-a razgovara sa članovima benda dok se zagrijavaju na pristaništu 88 prije Parade brodova. 

Bend je svirao američku himnu u okviru početka Fleet Week-a (Nedjelja flote), koji se održava od 22-og do 28-og maja, a koji se objašnjava kao:  

“Fleet week (Nedjelja flote) je o proslavljanju onih koji služe i prepoznavanju nepopustljive snage naše mornarice, marinaca i tima obalske straže…” 

Kao što je moguće vidjeti u originalnom videu, reporter razgovara sa sagovornikom o bendu i na kraju se vraća na voditelja u studio, a nikakve prijetnje niti snimci, kao što je navedeno na portalima, ih nijesu prekinuli, odnosno – ne postoje.  

Riječ je o montaži.  

Što se tiče printskrina u kojem se govori o hapšenju čovjeka koji je prijetio predsjedniku Srbije, na njemu se može vidjeti da je taj tekst objavljen 17-og maja na nekom od portala, a da je za izvor uzet portal Novinite.com. Dan prije, 16-og maja, uhapšen je D.M. iz Sombora zbog, kako je saopšteno, prijetnje ugrožavanja sigurnosti Vučića.  

Ono što je takođe bitno istaći je da na internetu, osim u srpskim medijima, nije moguće pronaći bilo kakav izvještaj o navodnom prekidu programa na čuvenom CBS-u i prijetnjama o kojima su portali iz Srbije izvijestili.  

Dakle, jasno je da na CBS-u nije bilo prekida programa. Ko je i kako dodao video sa ukrajinskom zastavom i pozivima ostaje nejasno. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article