NASA u bazenu laži – Međunarodna svemirska stanica ipak postoji

174

U posljednje vrijeme, svjedoci smo sve učestalijih objava na društvenim mrežama, koje se oslanjaju na narative usmjerene protiv naučnih dostignuća, a istovremeno teže osporavanju temeljnih vrijednosti zapadnog društva. Ove dezinformacije, često zamaskirane kao ironični komentari ili senzacionalističke vijesti, imaju za cilj da podrivaju povjerenje u institucije koje su simboli tehnološkog napretka i istraživanja. 

Jedan od najnovijih primjera jeste video snimak iz NASA-ine Laboratorije neutralnog uzgona (Neutral Buoyancy Laboratory), predstavljen kao ,,dokaz” da je Međunarodna svemirska stanica (International Space Station – ISS) samo iluzija. Naime, video snimak (arhivirano ovdje) NASA-ine Laboratorije neutralnog uzgona predstavljen je uz ironičan komentar da je to zapravo ,,NASA-ina svemirska stanica” te da mainstream mediji skrivaju istinu od javnosti. Cilj ove objave je insinuirati da NASA lažira svoje svemirske misije i da se sve aktivnosti zapravo odvijaju u bazenu.  

Ovo nećete videti u lažljivim Medijima

Ovo je prava Nasa svemirska stanica

Već nakon prvog gledanja snimka jasno je da tvrdnja ne stoji. Videosnimci i fotografije iz Međunarodne svemirske stanice (International Space Station – ISS) autentično su zabilježeni u svemiru, uprkos čestim tvrdnjama na društvenim mrežama, koje su obično dio neke od teorija zavjera, da takva stanica ne postoji i da je sav materijal snimljen u Laboratoriji neutralnog uzgona. 

Bazen koji se vidi na ovoj objavi je zapravo Laboratorija neutralnog uzgona (Neutral Buoyancy Laboratory) smještena u Johnson Space Center-u. Ovaj bazen je jedan od najvećih zatvorenih bazena na svijetu, i koristi se za ,,planiranje misija, razvoj procedura, verifikaciju opreme, obuku astronauta i usavršavanje operacija koje su ključne za uspjeh misija tokom svemirskih šetnji.” 

Virtuelna tura kroz Laboratoriju neutralnog uzgona i ISS jasno pokazuju da se radi o potpuno različitim prostorima. Laboratorija se koristi za obuku i pripremu astronauta, simulirajući uslove bestežinskog stanja koje će iskusiti tokom misija u svemiru. 

U cilju odbrane naučnog i obrazovnog progresa, ne smijemo dozvoliti da nas zavjere i lažne vijesti odvuku od istine i fascinantnih dostignuća koja su rezultat godina predanog rada i istraživanja.  

U skladu sa tim, ovoj objavi dajemo ocjene – dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article