Nepostojeće biolaboratorije u Ukrajini sad povezali sa “bolešću X” 

149

Trend širenja dezinformacija po društvenim mrežama, koje izazivaju nepotrebnu paniku i nepovjerenje u naučne institucije, se nastavlja punom parom. Jedna od njih (arhivirano ovdje) odnosi se na tzv. ,,virus X’’ ili ,,bolest x’’ i biolaboratorije u Ukrajini. Kao što smo ranije već pisali i obrazložili na našem portalu, ove tvrdnje su netačne i predstavljaju dio šireg narativa (čitaj: kampanje dezinformisanja). 

Opet javno prave pilot-projekte protiv “virusa X”. 

I idioti će opet poverovati da je stvarno virus za koji će opet imati vakcinu protiv čim počne pandemija,vri ceo dakrweb već o tome,novom planu globalista. 

S tim da sada navodno planiraju da zaista naprave smrtonosni virus koji bi opet delovao selektivno,ali je Rusija uništila preko 40 biolaboratorija smrti u Ukrajini. 

Šta je zapravo ,, virus X’’ ili ,,bolest X’’? 

,,Virus X’’ nije specifičan virus već termin koji se koristi za označavanje potencijalnog novog uzročnika infekcije koji bi mogao predstavljati ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju. Ovaj termin je uveden od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) još 2018. godine kao dio pripreme za buduće pandemije koje bi mogle nastati od trenutno nepoznatih patogena, a  Dr. Ana Maria Henao-Restrepo, tehnički rukovodilac za Plan istraživanja i razvoja za hitne odgovore u SZO, je u kratkom podcastu za SZO vrlo jasno i u kratkim crtama objasnila sve što bi o tome trebalo da znamo.  

Prema riječima generalnog direktora SZO-a, Tedrosa Gebrejezusa, na Svjetskom ekonomskom forumu, koji je održan u januaru 2024. u Davosu, preventivno djelovanje je ključno za spašavanje života i smanjenje troškova kada se pojavi nova epidemija, a o čemu možete čitati na našem portalu

Korisnici društvenih mreža često zloupotrebljavaju informacije o ovakvim panelima kako bi širili teorije zavjere o svjesnom kreiranju pandemija i prisilnom vakcinisanju. Međutim, važno je razumjeti da je “Virus X” samo koncept koji pomaže zdravstvenim stručnjacima da planiraju i pripremaju se za nepoznate prijetnje, a ne konkretan virus koji je namjerno stvoren za izazivanje panike . 

Biolaboratorije u Ukrajini kojih nema 

Što se tiče tvrdnji o biolaboratorijama u Ukrajini, ovaj narativ je već duže vrijeme prisutan u proruskim propagandnim krugovima. Tvrdnje da Ukrajina razvija biološko oružje u saradnji sa SAD-om nemaju nikakvu osnovu u stvarnosti. Ukrajinske laboratorije, kao i one u mnogim drugim zemljama, bave se ispitivanjem infektivnih agenasa sa ciljem zaštite javnog zdravlja. 

SAD jesu obezbijedile sredstva za pomoć Ukrajini u unapređenju njenih bioloških laboratorija, Sporazumom iz 2005. godine. Ali ove laboratorije vode Ukrajinci, funkcionišu u skladu sa zakonima te zamlje i rade kao i druge državne ili lokalne javnozdravstvene i istraživačke laboratorije širom svijeta. Kao i drugdje u svijetu, patogeni se čuvaju u ovim laboratorijama. 

Iz Ministarstva odbrane SAD je objavljena zvanična informacija u kojoj se navodi da zdravstvene ustanove čuvaju i koriste specifične patogene endemične za njihove zemlje „kako bi potvrdili izbijanje bolesti i poboljšali rane detekcijske i dijagnostičke sposobnosti.” Radi se o Programu Ministarstva odbrane za kooperativno smanjenje prijetnji, preciznije o njegovom dijelu – Programu za smanjenje bioloških prijetnji (BTRP), a koji implementira Agencija za smanjenje odbrambenih prijetnji (DTRA). Od 2005. godine, BTRP je sarađivao sa Vladom Ukrajine kako bi podržao mirne i sigurne biološke detekcijske i dijagnostičke sposobnosti i smanjio prijetnje koje predstavljaju patogeni.  

Kao što smo već pisali u nekoliko naših tekstova (1, 2), sve laboratorije u Ukrajini obavljaju funkciju indikacije i identifikacije infektivnih agenasa koji imaju značajan epidemijski potencijal ili su od međunarodnog značaja. Ovi objekti djeluju u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima i ne služe za razvijanje biološkog naoružanja, a sve u skladu sa činjenicom da su i SAD i Ukrajina potpisnice UN Konvencije o biološkom oružju, koja „efikasno zabranjuje razvoj, proizvodnju, nabavku, transfer, skladištenje i upotrebu biološkog i toksičnog oružja”.  

Dakle, tvrdnje o biolaboratorijama koje razvijaju smrtonosne viruse predstavljaju dio šire kampanje dezinformacija usmjerenih protiv Ukrajine. 

Stoga, ovoj i sličnim objavama dajemo ocjene – dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article