Novi sportski peh za staru dezinformaciju o “žrtvama vakcinacije”  

163

Povezivanje vakcinacije protiv koronavirusom sa određenim zdravstvenim tegobama kod sportista prisutno je od pojave prvih vakcina protiv ove bolesti, a teoretičari zavjere ne prestaju da svaku novu nezgodu sa terenu pripišu vakcinaciji o čemu na našem sajtu postoji desetine analiza

Najsvježiji primjer odigrao se na fudbalskom takmičenju Kopa Amerike, na utakmici između Perua i Kanade. Na Fejsbuku je objavljen video na kojem se vidi kako pomoćni sudija pada na teren, a u objavi je navedeno da je doživio srčani udar, prouzrokovan vakcinom protiv kovida. 

“Ovo nećete vidjeti u medijima. Linijski sudija na fudbalskoj utakmici između Perua i Kanade doživio je srčani udar. Dok se igra Euro 24, igra se i Kopa Amerika. Svakog dana svjedočimo iznenadnim srčanim udarima kod mladih i zdravih ljudi a sve je počelo nakon uvođenja vakcinacije protiv Covid-a. Ostaje im samo da utvrde da li je fajzerka, astra, kineska, moderna, sputnjik”.

Osim što autor objave ne nudi nikakav dokaz za tvrdnju da je stanje fudbalskog sudije Humberta Panjoja povezano sa vakcinom, netačna je i informacija da je njegovo stanje prouzrokovao srčani udar. 

Više svjetskih medija prenijelo je da se Panjoj onesvijestio uslijed dehidratacije i izuzetno visokih temperatura. 

Kopa Amerika, najvažnije međunarodno fudbalsko takmičenje koje okuplja reprezentacije iz Južne Amerike koje su članica KONMEBOL-a i gostujuće reprezentacije, održava se u nekoliko velikih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Utakmica između Perua i Kanade na kojoj se dogodio pomenuti incident održana je na stadionu u Kanzas sitiju. 

Na dan utakmice, zabilježena je temperatura od 100 Farenhajta, odnosno 38 stepeni Celzijusa. 

Nakon hospitalizacije i pretraga, Panjoj je dan kasnije otpušten iz bolnice, nakon što mu se stanje stabilizovalo.  

“Pomoćni sudija Kopa Amerike, Humberto Panjoj, otpušten je iz bolnice nakon što se onesvijestio tokom utakmice između Perua i Kanade u utorak, saopštili su organizatori turnira KONMEBOL. On je kolabirao zbog dehidracije u vrućim i vlažnim uslovima u Kanzas Sitiju, ali je sada u stabilnom stanju, navodi ESPN KONMEBOL”, prenosi Rojters

Baš kao i u brojnim drugim primjerima na koje je Raskrinkavanje ukazivalo u analizama, vakcina nije razlog kratkoročno lošeg zdravstvenog stanja fudbalskog sudije Humberta Panjoja. 

Iz tog razloga objava dobija ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article