“Prijetnje”, “svjetski rat” i šta sve prvi čovjek NATO-a nije rekao

143

U Vašingtonu počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza. Glavna tema skupa biće podrška Ukrajini – novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuka njenih oružanih snaga. 

Odlazeći glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu za CBS uoči samita, govoreći o situaciji u Ukrajini, kazao da je najvažnija stvar da NATO pruži podršku Kijevu kako bi osigurali da Ukrajina pobijedi u sukobu sa Rusijom. 

Međutim, njegova izjava poslužila je domaćim portalima za kreiranje netačnih i obmanjujućih naslova. 

“Stoltenberg preti svetskim ratom: Putin mora da izgubi na bojnom polju”, piše portal IN4S u tekstu koji je bio objavljen kao jedna od najvažnijih informacija na portalu. 

Iako to nije navedeno u tekstu IN4S-a, on je preuzet sa portala RT Balkan, gdje je objavljen nekoliko sati ranije sa identičnim naslovom, kao i sadržinom članka, a podijeljen je i na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici. 

U tekstovima portala nije jasno kome je Stoltenberg prijetio i na koji način, niti se riječi “prijetnja” ili “svjetski rat” pominju osim u naslovnoj konstrukciji. 

A šta je tačno Stoltenberg rekao? 

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je da niko nije rekao da će se članstvo Ukrajine u NATO-u dogoditi za 10 godina, već da zavisi od toga da li će pobijediti u ratu sa Rusijom. 

“Niko nije rekao tačno 10 godina, ali je očigledno da je to veoma ozbiljno pitanje za Ukrajinu. Jer Ukrajina je sada zemlja u ratu. Ukrajinu je napala Rusija. Dakle, najvažnija stvar koju treba da uradimo je da pojačamo našu podršku Ukrajini kako bismo osigurali da Ukrajina pobijedi. To je preduslov za bilo kakvo buduće članstvo Ukrajine”, kazao je prvi čovjek Alijanse.  

Dodao je i da je jedini način za postizanje mira ubijediti Putina da neće pobijediti na bojnom polju. 

“On mora da sjedne i da prihvati rješenje po kojem je Ukrajina suverena, nezavisna država u Evropi, a jedini način da se Putin ubijedi da neće pobijediti na bojnom polju je vojna podrška Ukrajini”, dodao je Stoltenberg.  

Dakle, iz navedenog je jasno da Stoltenberg nije “prijetio svjetskim ratom”, niti se to može zaključiti ukoliko pogledamo ostatak intervjua, već je ponovio određene stavove koji su javnosti poznati od ranije. 

Više puta smo svjedočili tome da su njegove izjave izvučene iz konteksta, a to je bio slučaj i sa izjavom koja je bila viralna na društvenim mrežama da “Ukrajina može ući u NATO samo ako pobijedi Rusiju”. Međutim, Stoltenberg je i tada kazao da je najvažnije obezbijediti da Ukrajina prevlada kao suverena, nezavisna nacija u Evropi, jer ako u ratu pobijedi Putin više nema pitanja o NATO članstvu o kome se uopšte može raspravljati.  

Zbog prethodno navedenih pojašnjenja i tačnog transkripta izjave generalnog sekretara NATO-a, medijske objave portala IN4S i RT Balkan dobijaju ocjenu dezinformacija i klikbejt. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Edit: 16.7.2024.

Portal RT Balkan objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article