Dezinformacija

Dezinformacije o pucnjavi u Nikšiću

Dezinformacije o pucnjavi u Nikšiću
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
04.09.2020

Dezinformacije o pucnjavi u Nikšiću

Opasno širenje dezinformacija nakon izbornog dana u Crnoj Gori dešava se kako na društvenim mrežama, tako i u ne malom broju domaćih i inostranih medija.

Ovoga puta, portal Pobjeda objavio je 03.09. vijest sa naslovom

Vojinović pucao na Gardaševića koji je nosio majicu sa crnogorskim obilježjima

U tekstu se navodi:

Policija traga za Ivanom Vojinovićem iz Nikšića zbog sumnje da je prvo prijetio, a zatim pucao i teško ranio sugrađanina Janka Gardaševića sinoć oko 20.20 sati na šetalištu park šume Trebjesa.

Vijest koja optužuje pomenutog građanina Nikšića prenijeli su i portali: Glas Crnogorca, Kodex, Objektiv.rs, Fos Media, Informer, Glas Javnosti.

Pucnjava koja se desila u Nikšiću 02.09. i dalje je nerasvijetljen slučaj. Uprava policije je to i pojasnila u saopštenju za televiziju Vijesti:

I.V. je na okolnosti navedenog događaja u svojstvu građanina dao izjavu u Centru bezbjednosti Budva te je utvrđeno da je u trenutku ovog događaja bio van teritorije Opštine Nikšić i samim tim se ne može dovesti u vezu sa ranjavanjem J.G. Uprava policije ni u jednom trenutku nije saopštila da postoje indicije da se ovo ili bilo koje drugo lice dovodi u vezu sa ovim događajem

Optužbe na račun Vojinovića demantovala je i sestra ranjenog Gardaševića u dopisu istoj televiziji:

Ovom izjavom želim apsolutno da demantujem napise u dijelu tvrdnje da je moj brat identifikovao Ivana Vojinovića kao napadača i lice koje mu je ugrozilo život. Sa druge strane, iskreno se nadamo da će državni organi što prije rasvijetlili sve detalje ovog zlodjela i otkriti stvarnog počinioca, te ga privesti pravdi.

Pobjeda je objavila demanti odnosno izjavu porodice optuženog Vojinovića: Međutim, do završetka ovoga teksta Pobjeda nije objavila ispravku prethodne objave niti izvinjenje za učinjeni propust.

Mediji su dužni da dobro provjere informacije prije nego što ih plasiraju čitaocima. Objave ovoga tipa dovode građane u zabludu prije nego što stigne da im se predstavi tačna i cjelovita slika, a ta vrsta zablude može imati dalekosežne posljedice. Ovaj primjer je dodatno osjetljiv jer sukob je stavljen u kontekst postizbornih dešavanja u situaciji podignutih međunacionalnih tenzija u Crnoj Gori.

Ovaj tekst dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
04.09.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Pobjeda: Dezinformacija Glas Crnogorca: Dezinformacija Kodex.me: Dezinformacija Objektiv.rs: Dezinformacija FOS media: Dezinformacija Informer: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove netačne tvrdnje doktorke Lidije Gajski

Umjesto iznošenja jasnih smjernica kako da se zaštite od virusa, kako da sačuvaju...

30.09.2020 prije 17 sati

Pseudonauka
Nove teorije zavjere dr Nade Kostić

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na ...

30.09.2020 prije 16 sati

Pristrasno izvještavanje
Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja...

28.09.2020 prije 2 dana