Diskriminacija i dezinformacija: Imenovanje sojeva virusa nema veze sa bratstvom homoseksualaca

1395

Pojavljivanje novih varijanti virusa SARS-CoV-2 u javnosti je izazvalo strah, ali u određenom dijelu i zabunu zbog imenovanja novih sojeva.

Pojedinci na društvenim mrežama iskorišćavaju tu zabunu i plasiraju svoje zlonamjerne i diskriminatorske teorije u javnost.

To je slučaj i sa objavom na profilu poznatog teoretičara zavjere, Saše Borojevića koji je podijelio fotografiju grupe ljudi koji nose natpis Delta Lambda Phi, a pored toga izvod sa Vikipedije u kojem se pojašnjava da je Delta Lambda Phi međunarodno socijalno bratstvo za homoseksualce, biseksualce…

Ovu objavu Borojević je ispratio komentarom:

Ako ste se pitali zasto se nov soj zove DELTA -LAMBDA..evo ilustrovanog pojasnjanja ! Teorija zavere?

Ako ste se pitali zašto se novi soj zove delta, ili lambda, svakako da je velika neistina ovo što Borojević tvrdi.

Objašnjenje je prosto. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je, nakon pojavljivanja više novih varijanti virusa, odlučila da ih, kako bi uprostila stvari za javnost, naziva po grčkom alfabetu. Tako je prvi otkriveni novi soj virusa SARS-CoV-2, koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, dobio naziv alfa soj, beta je u javnosti bio poznat kao južnoafrički soj, koji je bio drugi otkriveni soj, treći je detektovan u Brazilu i nosi oznaku gama, četvrti u Indiji i nosi ime delta soj.

Dakle, imenovanje novootkrivenih sojeva nema veze ni sa čijom seksualnom orijentacijom niti bilo kojim udruženjem homoseksualaca.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.