Teorija zavjere

Dodik i vojni obavještajci u teoriji zavjere

Dodik i vojni obavještajci u teoriji zavjere
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
15.10.2018

Dodik i vojni obavještajci u teoriji zavjere

Portal Novosti.rs objavio je 4. oktobra 2018. godine tekst pod naslovom „Britanci iz Eufora udaraju na Dodika!“, u kom se navodi da se vojno obavještajni vod u okviru Eufora priključio, pod firmom sprječavanja ruskog uticaja u regionu, akciji rušenja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s vlasti, uoči predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Novosti pišu:

Vojnobavještajni vod u okviru Eufora priključio se, pod firmom sprečavanja ruskog uticaja u regionu, akciji rušenja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika s vlasti, uoči predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini - navode izvori "Novosti" iz obaveštajnih krugova.

Ovu informaciju, pozivajući se na Novosti, objavilo je više regionalnih portala: Dnevnik.ba, b92, Sputnik, portal RTV Vojvodine i Kurir. Tekst je objavljen i na portalu CDM u Crnoj Gori. 

Tragom ove informacije, kontaktirali smo EUFOR i zatražili njihov komentar, kako bi provjerili tačnost informacija koje objavljuju Novosti, pozivajući se na izvore iz vojnoobavještajnih krugova. Odgovor nijesmo dobili. 

Pisali smo i portalu Novosti sa željom da dobijemo preciznije informacije o eventualnom dokumentu ili nekom drugo vjerodostojnom izvoru, na osnovu kojeg objavljuju ovaj tvrđenja, ali odgovor nijesmo dobili. 

Pretragom portala Novosti, utvrdili smo da je ova mediji objavio niz tekstova na temu prisluškivanja zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prva informacija objavljena je još 2016. godine, nakon čega je ponavljana kroz seriju tekstova u Novostima, bez navođenja vjerodostojnog izvora. 

Prvi takav tekst objavljen je 29. decembra 2016. godine, pod nazivom „Sarajevo prisluškuje zvaničnike iz Srbije?!“ u kojem se navodi:

BEZBEDNOSNA agencija BiH (OBA) već pola godine sprovodi pojačane obaveštajne mere prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju, koje uključuju snimanje njihovih razgovora, kao i praćenje i nadzor prilikom dolaska u tu državu - saznaju "Novosti". Akcija, usmerena prema Republici Srbiji, njenim građanima i institucijama vodi se pod šifrom "Ušće", a njeno postojanje dokazuje dokument pod nazivom "Predlog za zavođenje obaveštajnog prodora" do kojeg su došle "Novosti".

11. novembra 2017. godine Novosti objavljuju tekst „Sarajevo prisluškuje Dodika!“ u kojem, na osnovu sopstvenih saznanja, pišu:

Bezbednosne službe Bosne i Hercegovine prisluškuju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a nalog da se prvi čovek RS "stavi na mere" izdat je na osnovu zahteva tužilaštva u Sarajevu zbog istrage koju su pokrenuli - saznaju "Novosti".

Takođe, Novosti su 3. septembra 2018. godine objavile tekst naslovljen „Britanci „slušaju“ Vučića i Dodika?!“, kojim nastavljaju sa tvrdnjama da se nad zvaničnicima Srbije sprovode pojačane obavještajne mjere.

Obaveštajna služba Bosne i Hercegovine (OBA), uz asistenciju obaveštajaca iz britanskog MI6, i dalje prisluškuje lidera Republike Srpske Milorada Dodika i rukovodstvo RS, a prati i njihove kontakte s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Novosti su 4. septembra 2018. godine objavile tekst „Slučaj prisluškivanja Dodika i Vučića: Srpska formira svoju agenciju“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Obaveštajno-bezbednosnu agenciju BiH treba ukinuti, jer ne služi ničemu osim za nanošenje štete srpskom narodu i njegovom rukovodstvu u Srpskoj i u Srbiji.

U tekstu Novosti „Vučić pokazao Ivaniću dokaz o prisluškivanju“, objavljenom 5. septembra 2018. godine, prenesena je izjava Dodika, koji je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću pokazao operativni nalog iz Sarajeva za prisluškivanje. 

Ipak, obzirom na kontinuitet takvih tvrdnji koje nemaju jasan izvor i usmjerene su na diskreditaciju određenog subjekta, ovaj slučaj ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
15.10.2018
Ocjena:
Teorija zavjere
Novosti: Teorija zavjere Dnevnik.ba: Teorija zavjere RTV Vojvodine: Teorija zavjere Sputnik: Teorija zavjere Kurir: Teorija zavjere B92: Teorija zavjere CDM: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 9 sati

Teorija zavjere
Čipovanje ljudi nije uslov članstva u EU

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za...

25.05.2020 prije 14 sati

NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 1 dan