Pseudonauka

Doživjeti stotu: Mit o najzdravijem narodu na planeti

Doživjeti stotu: Mit o najzdravijem narodu na planeti
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
30.10.2019

Doživjeti stotu: Mit o najzdravijem narodu na planeti

Priča o pakistanskom narodu Hunza koji navodno ima životni vijek od 110 do 120 godina u domaćim i regionalnim medijima objavljuje se ciklično već tri godine.

Portal Fosmedia.me objavio je 26. oktobra novinsku priču priču o pakistanskom narodu Hunza koji navodno ima životni vijek od 110 do 120 godina.

Članak je preuzet iz bosanskog Dnevnog Avaza, a u Crnoj Gori su ga naknadno objavili i portali standard.co.me, i  montenegroclick.me.

Riječ je o članku koji se ciklično pojavljuje u posljednjih nekoliko godina, pa ga je moguće naći datiranog 2017., 2018. i 2019. godine na sajtovima: avaz.ba, ekspres.hr, senzacija.ba, nezavisne.com, novi.ba, lovesensa.rs, aktuelno.net, body.ba, poskok.info, republika.rs, buka.com, radiosarajevo.ba, alo.rs, slobodna-bosna.ba, cazin.net, bhdijaspora.net, srbijadanas.com, informer.rs, balkanplus.net, tačno.net, infobrčko.com, zabavaekstra.com.

U tekstu pod naslovom:

Jedini narod bez ijednog slučaja raka, žive i do 120 godina

navodi se:

“Skoro nikada nisu bolesni a zahvaljući genim uvijek izgledaju mladoliko…Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju djecu…Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu 1977. godine, stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza". 

Bez dokaznih linkova ili naučnog pokrića članak govori o dijeti i načinu života baziranom na konzumiranju sirove hrane, kao eliksir i tajnu dugog vijeka bez bolesti.

Ime koje se pominje kao autoritet je švajcarski nutricionista Ralf Briker, sin tvorca muslija, dr Maksimilijana Birčerera Brenea, poznatog i po pseudonaučnog pristupu u liječenju.

Sa druge strane, naučna zajednica je još prije četrdesetak godina odbacila nekoliko mitova o čudesnim narodima po indijskim, azijskim i drugim planinskim bespućuma, kakvo je upravo mjesto na pakistansko-indijskoj granici gdje žive Hunze.

Još 1986. godine u specijalizovanom časopisu Cancer Journal for Clinicians, prof. dr Viljem Džarvis razotkriva mit Hunza kao puku neistinu.

“Narod Hunza nisu imuni na rak. Raniji izvještaji o navodnom nepostojanju bolesti ne mogu biti potvrđeni. To što ne postoje medicinska ustanove na terenu, onemogućava da se odredi proroda raznih oboljenja, ali japanski Univerzitet iz Kjota je sredinom pedesetih istraživao Hunza oblast i naišao na primjere kancera. Pakistanska ambasada je takođe u zvaničnoj prepisci otkrila da populacija Hunza trenutno ima oboljelih od raka”, napisao je dr Džarvis.

Grupa autora predvođenja Robertom D. Jankom, objavila je 2011. naučni članak pod naslovom “Tipologije mitova o dugom životu" u kome se govori o socijalnim, istorijskim, političkim i religijskim uslovima po kojima se ovakvi mitovi rađaju i ispredaju.

Američki geolog i humanitarac dr Džon Klark proveo je skoro dvije godine među Hunzama i objavio 1957. godine knjigu “Hunza, izgubljeno kraljevstvo u Himalajima” u kojoj su dokumentovani smrtni slučajevi i bolesti od kojih je autor  liječio ljude u dispanzeru.

Na osnovu Klarkovog istraživanja proizilazi da se Hunza narod ne razlikuje od ostalih naroda i stanovnika visoravni i planina u okruženju.

Zbog nenaučnog intepretiranja činjenica koje plediraju da budu naučna istina, članak koji je objavio Fos media, montenegroklik.me i standard.co.me, kao i članci iz regionalnih portala koji su objavili ovu informaciju, zavrijeđuje ocjenu "pseudonauka".

Ocjenu "Pseudonauka" dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
30.10.2019
Ocjena:
Pseudonauka
FOS media: Pseudonauka Standard.co.me: Pseudonauka Montenegro clik: Pseudonauka Zabava Extra: Pseudonauka Infobrcko: Pseudonauka TacnoNet: Pseudonauka Balkan plus: Pseudonauka Express: Pseudonauka Senzacija: Pseudonauka Nezavisne novine: Pseudonauka Novi.ba: Pseudonauka Lovesansa: Pseudonauka Aktuelno Net: Pseudonauka Body: Pseudonauka Poskok: Pseudonauka Republika.rs: Pseudonauka Buka: Pseudonauka Radio Sarajevo: Pseudonauka Alo: Pseudonauka Slobodna Bosna: Pseudonauka Cazin: Pseudonauka BHdijaspora: Pseudonauka Srbija danas: Pseudonauka Informer: Pseudonauka

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Peticijom protiv zdravlja

Nošenje ili nenošenje maske - jedna je od najvećih svjetskih podjela od početka...

25.09.2020 prije 3 sata

Dezinformacija
Nije tačno da je uvijek 20 odsto testiranih pozitivno na koronavirus

Dezinformacije o pandemiji koronavirusa ne jenjavaju ni više od pola godine od njenog...

25.09.2020 prije 3 dana

Lažna vijest
Srbija ne pregovara o preuzimanju crnogorskog kredita za autoput

O izgradnji autoputa Bar - Boljare medijima se još uvijek šire dezinformacije i lažne...

24.09.2020 prije 3 dana