Dezinformacija

Dua Lipa zvala na glasanje, a ne na mobilizaciju protiv Srba

Dua Lipa zvala na glasanje, a ne na mobilizaciju protiv Srba
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
14.10.2020

Dua Lipa zvala na glasanje, a ne na mobilizaciju protiv Srba

Portal Republika, čije se objave često analiziraju u kontekstu provjere činjenica, objavio je još jedan u nizu tekstova sa senzacionalističkim naslovom iza koga se krije drugačiji sadržaj.

U tekstu sa naslovom

 „Nož u leđa Srbima. Dua Lipa ponovo napada, poziva Albance na mobilizaciju“

se navodi:

„Britanska pjevačica porijeklom sa Kosova i Metohije Dua Lipa pozvala je danas Albance  iz Sjedinjenih  Američkih Država da na predstojećim predsedničkim izborima glasaju za kandidata demokrata Džoa Bajdena. U video snimku na Fejsbuk stranici albanske zajednice u SAD "Albanci Amerikanci za Džoa Bajdena" Lipa je rekla da je "Bajden bio uz nas kada se Kosovo suočavalo sa humanitarnom katastrofom". Vaš glas nikada nije bio tako jak. Džo Bajden je bio uz nas kada se Kosovo suočilo sa ljudskom katastrofom. Njegova vjera i vjera Kamale Haris u demokratiju i međunarodne institucije je ono što je danas potrebno SAD i cijelom svetu - navela je Lipa u videu. Pozvala je Albance da budu dio promena "koja nam je toliko sada potrebna". 

Tekst je propraćen i video porukom Due Lipe podijeljenoj na društvenoj mreži Twitter.

Iako se iz naslova članka može zaključiti da Dua Lipa poziva sve Albance na mobilizaciju, i to protiv Srba, činjenica je da se moblilizacija u tekstu ne pominje, a još manje da je ona upućena svim Albancima, kao što se u tekstu i njenoj poruci ne pominju ni Srbi.

Poziv pop pjevačice Albanskog porijekla svojim sunarodnicima da na američkim izborima podrže Džoa Bajdena portal Republika je zloupotrijebio kako bi manipulisao čitaocima tako ga je povezao sa njenim ranijim objavama u kojima je Dua Lipa dijelila zastavu takozvane “prirodne Albanije”, što se ne može dovesti u vezu sa njenim stavovima koji se tiču izbora u Americi.

Ovaj portal je pokušao objavu Due Lipe da poveže i sa srpsko-albanskim odnosima, dok zapravo njegov sadržaj nema nikakve veze sa tom problematikom.

Zbog toga ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
14.10.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Republika.rs: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Stara slika, nova manipulacija i primjer diskriminacije

Portali koji objavljuju lažne vijesti nerijetko su izvor diskriminacije svih onih koji...

21.10.2020 prije 15 sati

Dezinformacija
Gejts opet “kriv”: Nema distance i mjera “do kraja života”

Jedan od način na koji regionalni mediji dezinformišu čitalačku publiku je...

21.10.2020 prije 15 sati

Lažna vijest
Lijeka za virus još nema, Regeneron je ime kompanije

Kako pandemija koronavirusa napreduje, tako se u talasima ponavljaju različite neistine...

21.10.2020 prije 15 sati