Manipulisanje činjenicama

Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Dvoglavi orao u opštini Tuzi
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
17.11.2019

Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje navodno podržavaju i promovišu ideju tzv. Velike Albanije, među kojima su EU, NATO, Norveška, pa i Crna Gora, novi talas podrške, navodno, stiže iz Crne Gore, od gradonačelnika opštine Tuzi.

Portal Borba je 31. oktobra objavio tekst:

„Skandal u Tuzima: Đeljošaj pokazao sraman simbol Velike Albanije!“.

U tekstu piše:

„Gradonačelnik Tuzi Nik Đeljošaj zajedno sa predsjednikom opštine Tuzi Fadilom Kajošajem, potpredsjednicima Ivanom Ivanom i Harisom Ramovićem, sastao se danas sa bivšim kapitenom Albanije, Lorikom Canom i izvršnim direktorom Fondacije “Lorik Cana 5” Jerinom Lalaj. Đeljošaj i Cana su se fotografisali pokazujući sraman albanski simbol – dvoglavog orla, koji se smatra simbolom Velike Albanije.“

Tekst su prenijeli portali: IN4S, Espreso i Srpsko ujedinjenje.

Burne reakcije povodom pokazivanja dvoglavog orla zapravo nijesu utemeljene.

Prije svega, dvoglavi orao u heraldici predstavlja figuru povezanu sa konceptom carstva, a takođe, taj se simbol nalazi na grbovima više država: Crne Gore, Srbije, Rusije i Albanije.

Iako se fotografisanje Albanaca sa rukama u obliku orla često smatra provokacijom i izaziva negativne reakcije, dvoglavi orao simbolizuje albansku nacionalnu pripadnost i nema veze sa idejom o tzv. Velikoj Albaniji. 

O simbolici dvoglavog orla govorili su i urednik prištinske „Gazete Blic“, Astrit Gaši, i novinar i politički analitičar iz Prištine, Imer Muškoljaj, nakon što je fotografija vlasnika sina jedne pekare iz beogradskog naselja Borča, na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, izazvala oštre reakcije mještana, koji su čak protestovali ispred tog objekta.

Muškoljaj i Gaši su tada objasnili da ne postoji neki simbol Velike Albanije, već da ljudi pokazuju rukama dvoglavnog orla kako bi pokazali da su Albanci, kao što, kako je rekao Muškoljaj, na primjer, Srbi podižu tri prsta.

Takođe, sam Đeljošaj je, prije više od godinu, saopštio svoj stav o ideji tzv. Velikoj Albaniji, navodeći da je to virtuelni projekat pojedinca, kao i da nijedna parlamentarna partija, gdje god žive i djeluju Albanci, ne promoviše, niti ima u svom programu takav koncept.

Tekst portala Borba, kao i objave portala IN4S, Espreso i Srpsko ujedinjenje, dobijaju ocjenu „manipulisanje činjenicama“.

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ovaj tekst je dio šireg narativa o tzv. Velikoj Albaniji, koji prati konstantno širenje straha od formiranja ove navode zemlje. Tabloidni i desničarski mediji nerijetko koriste protokolarne događaja, sastanke ili izjave albanskih i kosovskih zvaničnika o neriješenim regionalnim ili identitetskim pitanjima i na manipulativan način ih predstavljaju čitaocima. Tom pisanju dodaju često navode o podršci ovom projektu. Raskrinkavanje.me je za godinu dana analiziranja medijskog sadržaja, raskrinkalo niz tekstova koji su dio tog narativa.

(Raskrinkavanje.me) 

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
17.11.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Borba: Manipulisanje činjenicama IN4s: Manipulisanje činjenicama Srpsko ujedinjenje: Manipulisanje činjenicama Espreso: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Teorije zavjere sa Facebooka

Greške i dezinformacije u medijima su svakodnevna pojava. Tokom pandemija kakva se...

31.03.2020 prije 12 sati

LIMUN I SODA BIKARBONA NE LIJEČE COVID-19

U situaciji dok se zdravstveni radnici u brojnim državama bore protiv pandemije...

30.03.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
Montenegro Airlines nije ugrozio zdravlje putnika

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u...

29.03.2020 prije 2 dana