Eksploziv za tazbinu, a ne za terorizam

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Vijesti iz crne hronike nerijetko se plasiraju na senzacionalistički način kako bi privukle pažnju čitalaca i povećali čitanost sadržaja

Informer.rs objavio je vijest pod naslovom: 

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA CRNU GORU?! Na području Petnjice pronađeno 8,7 kilograma eksploziva!

U tekstu koji je Informer objavio navode se informacije koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova: 

„Policija je danas pronašla 8,7 kilograma eksploziva sakrivenog na području Petnjice u improvizovanom bunkeru Eksploziv je, kako je saopšteno, bio podeljen u 43,5 komada.  „Policija preduzima dalje mere i radnje u ovom predmetu u koordinaciji sa tužilaštvom“ navodi se u saopštenju. Navodi se I da u u odvojenim akcijama uhapšeni Beranac T. D. (47), nakon što je kod njega pronađena ručna bomba i Kolašinac A. L.(50), u čijoj kući je otkrivena puška, municija i bomba. Oni su privedeni, a oružje i municija su zaplenjeni“.

U saopštenju MUP-a se navodi da su službenici Centra bezbjedosti Berane, postupali po prijavi da T.D. sa sobom nosi bombe i da je krenuo ka tazbini na područje Plava kako bi se obračunao sa njima. Službenici CB Berane organizovali su potragu za njim, uhapsili ga i oduzeli bombu.

Policija je saopštila i da je pretresla kuću i druge prostorije A.L. (50) i da su prilikom pretresa oduzeli pušku „Zastava“, šest komada municije i ručnu bombu.

U saopštenju policije se ni u jednom dijelu ne pominje mogući teroristički napad, niti se ukazuje da je bilo kojom od ovih policijskih akcija spriječen teroristički napad u Crnoj Gori.

Portal Informer.rs je koristio zvanične informacije državnog organa, ali je u naslovu čitaocima nametnuo zaključak da su oduzeti eksploziv i oružje bili namijenjeni za teroristički napad.

Zbog toga ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Raskrinkali smo
Informer Manipulisanje činjenicama;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 21. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Finska migrantima ne nudi 5.000 eura da napuste zemlju

Od početka migrantske krize u Evropi mediji su pred ozbiljnim izazovom da ostanu...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Ko kaže da je pronađeno oružje za napad na vojnu bazu?

Ovo je primjer teksta koji donosi neprovjerene informacije koje nijesu potvrdili...

Regionalni kontekst Neprovjereno
Klikbejt
Nije bilo šamaranja između Kineza i Soroša

Senzacionalizam je svakodnevna pojava u medijima, a podrazumijeva način pisanja...

Regionalni kontekst Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org