Gejts nije autor pisma o koronavirusu

Još jedna lažna vijest u vezi sa koronavirusom za kratko vrijeme proširila se društvenim mrežama i medijima. Portal IN4S objavio je 25. marta tekst U tekstu, preuzetom sa portala Novi magazin, navode se razmišljanja i stavovi o koronavirusu koji su pripisani Bilu Gejtsu. Ovo se navodno pismo Bil Gejtsa, pojavilo ranije na engleskom jeziku, i …

666

Još jedna lažna vijest u vezi sa koronavirusom za kratko vrijeme proširila se društvenim mrežama i medijima.

Portal IN4S objavio je 25. marta tekstU tekstu, preuzetom sa portala Novi magazin, navode se razmišljanja i stavovi o koronavirusu koji su pripisani Bilu Gejtsu.

Ovo se navodno pismo Bil Gejtsa, pojavilo ranije na engleskom jeziku, i proširilo se društvenim mrežama i grupama na WhatsAppu.  Njegovom širenju doprinijele su i brojne poznate ličnosti koje su podijelile post.

Nakon što je britanski medij The Sun objavio i priču o tome, uslijedila je reakcija britanskih medija, koji su pojasnili da se radi o lažnoj vijesti i da Gejts nije autor pisma. The Sun je povukao priču i izvinio se svojim čitaocima zbog incidenta. Portparol The Sun-a je saopštio:U jeku jučerašnjih događaja, The Sun online je greškom objavio lažnu vijest koja je cirkulisala mejlom. Ta priča je sad uklonjena. The Sun svakog dana bira da ne objavi stotine priča i izvinjavamo se zbog ove greške.

Sam Gejts se nije javno izjašnjavao ovim povodom.

Objavu portala IN4S ocjenjujemo kao „prenošenje lažne vijesti“. Tu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

IN4s: Prenošenje lažnih vijesti

Autor:

Dragan Koprivica

Objavljeno:

01/04/2020

Ocjena:

Prenošenje lažnih vijesti