Teorija zavjere

Hari i Megan kao voštane figure za Madam Tiso, a ne roboti

Hari i Megan kao voštane figure za Madam Tiso, a ne roboti
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
07.06.2021

Hari i Megan kao voštane figure za Madam Tiso, a ne roboti

Britanska kraljevska porodica vrlo često zna da bude predmet dezinformacija i meta dežurnih teoretičara zavjere. Kako to obično biva, imena ličnosti poznatih svjetskoj javnosti dovode se u vezu sa raznim tvrdnjama, a neke od njih znaju biti i bizarne.

Primjer za to je i video koji je objavljen na Fejsbuku, u kojem se tvrdi da je supruga Princa Harija - Megan, zapravo robot.

„Pogledajte beživotne oči, to je robot“, transkript je koji je nalijepljen na videu.

Iako opis autora objave nije razumljiv, jasno je da ona insinuira da se na snimku nalaze roboti a ne kraljevski par, što imamo priliku da vidimo i u komentarima ovog posta.

Ovaj video podijeljen je na Fejsbuku preko 90 puta a jedina istinitost u vezi njega odnosi se na činjenicu da na snimku nijesu pravi Megan i Hari.

U tekstu portala Snopes, koji se bavi provjerom činjenica, pod naslovom „Da li su Megan Markl i Princ Hari roboti?“ komentarisali su video poput onoga sa Fejsbuka, koji je takođe bio povod da se plasiraju tvrdnje o teoriji postojanja robota koji izgledaju kao Princ Hari i njegova supruga Megan.

„Ovaj video je stvaran u smislu da nije digitalno izmijenjen. Međutim, ovaj snimak ne prikazuje stvarnog princa Harija ili Megan Markl, već dve „žive figure“ koje je stvorio Madam Tiso i koje su prvi put predstavljene na britanskom šou „Ja imam talenat“, navodi se u članku.

Na sajtu magazina Bustle, moguće je pročitati informaciju da se internetom širi teorija zavjere o tome da postoje roboti koji zamjenjuju pravi kraljevski par. Informacija je objavljena još 2018. godine, kada je ova tema bila aktuelna.

Na Youtube-u takođe postoji snimak iz 2018. godine, koji raskrinkava teoriju zavjere o klonovima Princa Harija i Megan.

„Predstavljen je „Live Figures“ po uzoru na Megan i Harija. To će omogućiti obožavateljima da se približe na korak u interakciji sa mladencima. Oni stižu u Madam Tiso London kasnije ovog mjeseca kao dio našeg iskustva „Meghan and Harri LIVE“. Ova uzbudljiva inovacija omogućiće gostima da se osjećaju kao da se zaista lično sastaju sa princom Harijem i Megan Markl, dodajući novu dimenziju i pružajući izvanredan trenutak posjetiocima svjetski poznate atrakcije“, navodi se u videu pozivajući se na tadašnje saopštenje poznatog londonskog muzeja.

S obzirom na sve poznate činjenice, koje jasno ukazuju na to da je video isječak koji je objavljen na fejsbuku zapravo dio kompletnog videa koji najavljuje postavljanje voštanih figura Princa Harija i Megan Markl u muzeju Madam Tiso London, objavu sa fejsbuka, koja aktuelizuje priču od prije par godina i u kojoj se tvrdi da se u videu nalaze roboti koji izgledaju kao kraljevski par, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu "Teorija zavjere" dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
07.06.2021
Ocjena:
Teorija zavjere
Viralne objave: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 12 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 12 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 12 sati