Manipulisanje činjenicama

Harvardski profesor nije povezan sa koronavirusom

Harvardski profesor nije povezan sa koronavirusom
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
09.04.2020

Harvardski profesor nije povezan sa koronavirusom

Nakon hapšenja šefa Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, Čarlsa Libera, na Twitter-u je 4. aprila objavljeno da je Liber proizveo koronavirus i prodao ga kineskoj kompaniji.

Nakon hapšenja  šefa Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, Čarlsa Libera, na Twitter-u je 4. aprila objavljeno da je Liber proizveo koronavirus i prodao ga kineskoj kompaniji.

SAD su upravo otkrile čovjeka koji je proizveo i prodao #koronavirus #Kina. Dr #CharlesLieber, šef odjeljenja za hemiju i biologiju u #HarvardUniversity, SAD. Upravo je danas uhapšen prema izvorima američke vlade.

Ova Twitter objava je podijeljena više od 21.000 puta, a video u okviru nje, u kom se govori optužbama na račun Libera, ali ne i o navodnoj vezi sa proizvodnjom sa koronavirusom pogledan je više od 1,8 miliona puta. Poruka je ubrzo postala viralna i na Facebook-u.

Informaciju o vezi Libera i koronavirusa su u Srbiji prenijeli Novosti, Espreso, Informer, Pink, a u Crnoj Gori portal IN4S, koji na kraju teksta o harvardskom profesoru prenosi objavu i piše:

Na Tviteru se, nedavno, pojavila informacija u kojoj se tvrdi da je otkriven muškarac koji je stvorio i prodao korona virus Kini te da je njegovo ime Čarls Liber, profesor na Harvardu, te i da je uhapšen.

Istraživanje portala Factcheck.org pokazuje da ne postoji dokaz da je harvardski profesor povezan sa virusom.

Američko Ministarstvo pravde je krajem januara objavilo da su pokrenuti odvojeni postupci protiv tri osobe – dva kineska državljanina i profesora Libera. Harvardski profesor, koji se bavi proučavanjem nanočestica, naijstaknutiji je među njima, ali on, kako navodi Factcheck, nije biolog, niti stručnjak za bavljenje virusima.

Libera američke vlasti terete za iznošenje lažnih navoda o vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Vuhanu, u kojem je izbila epidemija koronavirusa, kao i programom kineskih vlasti „Plan hiljadu talenata“, čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete zbog toga što nije uspio da objasni porijeklo velikih svota novca koje mu je isplaćivala kineska vlada, uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Vuhanu, mjesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na univerzitetu u tom kineskom gradu. On je optužen i zbog lažnih izjava Ministarstvu odbrane i Nacionalnom institutu zdravlja o svom angažmanu na vuhanskom univerzitetu. Tužioci ističu da nema ništa sporno u samom učešću harvardskog proferoa u kineskom programu, ali da je morao objelodaniti taj angažman i honorar i o tome obavijestiti Harvard.

Iako se društvenim mrežama proširila vijest da je Liber na neki način povezan sa koronavirusom, imajući u vidu da se univerzitet na kom je bio anagažvan nalazi bašu Vuhanu, žarištu epidemije, ne postoji dokaz koji ukazuje na nešto više od slučajnosti.

Portparol Ministarstva pravde je, na pitanje portala Factcheck o bilo kakvoj vezi između Libera i novog korona virusa, odgovorio da „Ministarstvo pravde nije iznijelo takve navode“.

Objave kojima se u vezu dovode hapšenje harvardskog profesora i koronavirus, ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
09.04.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Viralne objave: Manipulisanje činjenicama Novosti: Manipulisanje činjenicama Espreso: Manipulisanje činjenicama Informer: Manipulisanje činjenicama Pink.rs: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 15 sati