Hitler im je opet pobjegao u Argentinu

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Mediji povremeno aktuelizuju teoriju da nacistički vođa Adolf Hitler nije izvršio ubistvo, već pobjegao u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata.

Povod za takvo medijsko izvještavanje ovog puta su navodno deklasifikovani dokumenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) .

Portal IN4S objavio je 23. aprila tekst pod naslovom:

„FBI otkrio tajna dokumenta o Hitlerovom bjekstvu u Argentinu“ 

U tekstu se navodi: 

 „Saglasno objavljenim materijalima, nakon pada Berlina 1945. godine Adolf Hitler je podmornicom stigao do Južne Amerike, nakon čega mu je šest argentinskih zvaničnika pružilo utočište u južnom dijelu Anda, saopštio je jedan od zaposlenih u sjedištu FBI“.

Informaciju su objavili i regionalni portali: B92, Alo.rs, Espreso.rs, Informer.rs, Kurir.rs, Republika.rs.

Portali se pozivaju na objavljene deklasifikovane izvještaje FBI, koji datiraju od 21. septembra 1945. godine. Dosijei FBI-ja potvrđuju da je zaista vođena itraga o tome da li je Hitler preživio. Među dokumentima se nalaze pisma između bivšeg direktora FBI-ja Džona Edgara Huvera i njegovih podređenih, kojim službenici FBI-a informišu Biro o mogućnosti da je nacistički lider, zajedno sa 50 ljudi bliskih njegovom režimu i njihovim porodicama, pobjegao u Argentinu.

Prema tvrdnjama izvora, Hitler je bio lošeg zdravlja kada se iskrcao u Argentini. Izvor je imenovao i šest argentinskih zvaničnika koji su navodno pomogli Hitleru da se smjesti na ranču u podnožju Anda.

Međutim, u zaključku izvještaja FBI se jasno navodi da ne postoji dovoljno informacija da bi se priča izvora smatrala pouzdanom i nastavili napori na lociranju Hitlera, kao i da postoji sumnja u istinost navoda izvora.

Navodi se da je uprava Biroa informacije smatrala nepouzdanim i nedokazanim i zaključila da je nemoguće nastaviti potragu za Hitlerom na osnovu tih informacija.

Ovo nije prvi put da mediji objavljuju teoriju zavjere o Hitleru. I ranije objave su 2016. godine bile predmet analize organizacija i medija koje se bave provjerom činjenica >>>

Ovim objavama je ponovo pokrenuta poznata teorija zavjere koja sumnja u istorijsku činjenicu da je Hitler izvršio samoubistvo u berlinskom bunkeru. Teoretičari zavjere često su zagovarali ideju da je Hitler preživio rat zbog bizarnih okolnosti povodom njegove smrti. Međutim, istorijske činjenice govore da se ubio u svom bunkeru u Berlinu, 30. aprila 1945.

U istraživanju sprovedenom 2017. godine, koje je objavio European Journal for Internal Medicine, potvrđeno je da su zubi na jednom od dijelova čeljusti bili u "savršenom poklapanju" s rendgenskim snimkom Hitlera iz 1944. >>> 

Portali vjerodostojno prenose djelove dokumenta FBI. Naslovom, ipak, navode čitaoca na zaključak da je Hitler pobjegao u Argentinu, a da je FBI te tvrdnje krio i tek danas ih objelodanio, umjesto, kako i stoji u izvještaju FBI, da nema dovoljno dokaza da bi se teorija smatrala istinitom.

Zato informacija portala IN4S, ali i ostalih medija koji su prenijelu ovu objavu ocijenu „teorija zavjere“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana („zavjere“), uz iznošenje niza tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

(Raskrinkavanje.me) 

Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 10. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Balkanom ne hara 40 hiljada džihadista

Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje...

Lažni narativi Regionalni kontekst Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Nije rijetkost da domaći ili regionalni mediji u kontinuitetu objavljuju tekstove...

NATO Manipulisanje činjenicama
Greška
"Zabranjeni abortus" star 10 godina

Stare informacije, putem medija koji ne provjeravaju tačnost i pravovremenost,...

Media literacy Greška
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org