Istorijske neistine: Vakcina protiv dječje paralize nije ubila 98 miliona Amerikanaca

Odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv COVID-19 i početak vakcinacije izazvao je lavinu dezinformacija. Dezinformisanje je, ovog puta, imalo, i retroaktivna svojstva, jer su se krenule širiti dezinformacije i o vakcinama iz prošlosti. Portal vaseljenska.net, objavio je 12. februara tekst naslovljen: Ovaj tekst „vrti“ se po dezinformatorskim stranicama već duži period. Kao prvo, ova objava, …

521

Odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv COVID-19 i početak vakcinacije izazvao je lavinu dezinformacija.

Dezinformisanje je, ovog puta, imalo, i retroaktivna svojstva, jer su se krenule širiti dezinformacije i o vakcinama iz prošlosti.

Portal vaseljenska.net, objavio je 12. februara tekst naslovljen:„CDC priznaje da je 98 miliona Amerikanaca dobilo virus raka putem vakcine protiv dečije paralize“„CDC je priznao da je između 1955–1963 preko 98 miliona Amerikanaca primilo jednu ili više doza vakcine protiv poliomijelitisa (dečije paralize) koja je bila kontaminirana virusom koji izaziva rak pod nazivom Simian vacuolating virus 40 (SV40). CDC je brzo uklonio stranicu, zajedno sa Google-om, ali je stranica srećom keširana i sačuvana da simbolizuje ovo veliko priznanje“, navodi se u tekstu.

Ovaj tekst „vrti“ se po dezinformatorskim stranicama već duži period. Kao prvo, ova objava, za koju se tvrdi da je izbrisana, je arhivirana i dalje se može naći na internetu. Portparolka CDC-a, Kristen Nordlund, kazala je AFP-u, još prošle godine, da se svakih nekoliko godina redizajnira sajt CDC-a i da je arhivirana verzija, koju je objavio i portal vaseljenska.net, objavljena na jednoj od ranijih verzija sajta.

Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) objavio je 2013. godine dokumente o kontaminiranju prvih vakcina protiv poliomijelitisa (polio) virusom SV40.

U periodu od 1955. do 1963, je kako stoji i na sadašnjem sajtu CDC-a, od 10 do 30 odsto polio vakcina bilo kontaminirano simijanskim virusom.„Virus je došao iz ćelijskih kultura bubrega majmuna koje su korištene da bi se napravila vakcina protiv polija“, navodi se na sajtu CDC-a. Dodaje se i da je postojala zabrinutost da je taj virus može izazvati obolijevanje od raka. „Ipak, više studija koje su istraživale vezu između virusa SV40 i raka su umirujuće, otkrivaju da nema uzročne povezanosti između vakcine protiv polija kontaminirane virusom SV40 i razvoja raka“, navode iz CDC-a.

Šef odsjeka za infekcije i imunoepidemiologiju na Nacionalnom institutu za rak, Erik Engels, kazao je za AFP da je zaključeno da virus SV40 nije uzrok raka. Dodao je da u studijama koje su otkrile SV40 virus u ljudskim tumorima „postoji konsenzus da su u pitanju lažno pozitivni rezultati“.

S obzirom na to da su relevantne studije pokazale da nema direktne povezanosti virusa SV40 i kancera, te da CDC nije sakrila dokument, a svakako ne i „priznala“ da je vakcina ubila 98 miliona Amerikanaca, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Vakcina protiv polija je skoro potpuno oslobodila svijet ove bolesti a novih slučajeva nema već nekoliko decenija. Polio se i dalje prirodno širi samo u dvije zemlje, Pakistanu i Afganistanu.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Vaseljenska: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

22/02/2021

Ocjena:

Lažna vijest