Istorijske neistine: Vakcina protiv dječje paralize nije ubila 98 miliona Amerikanaca

1513

Odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv COVID-19 i početak vakcinacije izazvao je lavinu dezinformacija.

Dezinformisanje je, ovog puta, imalo, i retroaktivna svojstva, jer su se krenule širiti dezinformacije i o vakcinama iz prošlosti.

Portal vaseljenska.net, objavio je 12. februara tekst naslovljen:

Ovaj tekst „vrti“ se po dezinformatorskim stranicama već duži period. Kao prvo, ova objava, za koju se tvrdi da je izbrisana, je arhivirana i dalje se može naći na internetu. Portparolka CDC-a, Kristen Nordlund, kazala je AFP-u, još prošle godine, da se svakih nekoliko godina redizajnira sajt CDC-a i da je arhivirana verzija, koju je objavio i portal vaseljenska.net, objavljena na jednoj od ranijih verzija sajta.

Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) objavio je 2013. godine dokumente o kontaminiranju prvih vakcina protiv poliomijelitisa (polio) virusom SV40.

U periodu od 1955. do 1963, je kako stoji i na sadašnjem sajtu CDC-a, od 10 do 30 odsto polio vakcina bilo kontaminirano simijanskim virusom.

Šef odsjeka za infekcije i imunoepidemiologiju na Nacionalnom institutu za rak, Erik Engels, kazao je za AFP da je zaključeno da virus SV40 nije uzrok raka. Dodao je da u studijama koje su otkrile SV40 virus u ljudskim tumorima „postoji konsenzus da su u pitanju lažno pozitivni rezultati“.

S obzirom na to da su relevantne studije pokazale da nema direktne povezanosti virusa SV40 i kancera, te da CDC nije sakrila dokument, a svakako ne i „priznala“ da je vakcina ubila 98 miliona Amerikanaca, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Vakcina protiv polija je skoro potpuno oslobodila svijet ove bolesti a novih slučajeva nema već nekoliko decenija. Polio se i dalje prirodno širi samo u dvije zemlje, Pakistanu i Afganistanu.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Vaseljenska: Lažna vijest