Iz Japana u Ameriku: Ni američki Crveni krst nije zabranio vakcinisanima da daju krv

1534

Šta se smije, a šta ne, nakon vakcinacije, jedna je od tema kojom se svakodnevno manipuluše iz antivakcinaškog pokreta.

Raskrinkavanje se ranije bavilo tvrdnjama da se sa vakcinisanim osobama ne smije stupiti u seksualne odnose, da je japanski Crveni krst zabranio vakcinisanima da daju krv, da bismo se opet sreli sa sličnom tvrdnjom. Ovoga puta u „glavnoj ulozi“ je američki Crveni krst za koji se takođe tvrdi da je zabranio vakcinisanima da doniraju krv.

videu pogledanom 17 hiljada puta, a koji je preuzet sa tv kanala iz Amerike, voditeljka navodi:

Autor objave na Fejsbuku uz ovaj video dodaje:

Naravno, ovo nije tačno.

Na sajtu američkog Crvenog krsta jasno se navodi da će se prilikom doniranja krvi od vakcinisane osobe tražiti da kaže koju je vakcinu primila, ali da se krv može donirati.

Takođe, navodi se i da vakcinisani građani ne mogu donirati i rekovalescentnu plazmu, ali se naglašava da je to zbog toga što je FDA donijela posebne smjernice za njeno doniranje, iako je ranije odobrila njenu donaciju. Ipak, FDA je kasnije ograničila doniranje rekovalscentne plazme, odnosno plazme ljudi koji su preležali COVID-19.

Medijska direktorka američkog Crvenog krsta, Emili Osment, za AFP je objasnila da iako FDA dozvoljava ljudima koji su primili COVID-19 vakcinu da doniraju namjensku COVID-19 rekonvalescentnu plazmu u roku od šest mjeseci od zaraze virusom, i to na osnovu podataka, da antitijela od prirodne infekcije mogu da opadaju posle šest meseci.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.