Lažna vijest

Iz Vojske nijesu otpušteni zaposleni srpske nacionalnosti

Iz Vojske nijesu otpušteni zaposleni srpske nacionalnosti
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
27.05.2020

Iz Vojske nijesu otpušteni zaposleni srpske nacionalnosti

Ova lažna objava koja se našla na domaćim i regionalnim portalima demantovana je od strane Ministarstva odbrane.

Portal IN4S objavio je 19. maja tekst

SKANDAL u Vojsci Crne Gore: Srbi poslati kući do daljnjeg, najavljeni otkazi?

IN4S piše:

„Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija, svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbjeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno su obaviješteni da ne dolaze na posao do daljnjeg, bez ikakvog obrazloženja. Podsjetimo, riječ je o dužnostima koja se obavljaju uz obavezno nošenje zaduženog naoružanja i municije. Oni su, na taj način, razoružani i poslati kući, a na njihovo mjesto su, prema našim informacijama, došli pripadnici Vojske Crne Gore crnogorske i bošnjačke nacionalnosti.“

Informaciju ovog portala prenijeli su i regionalni portali: RTRS, Republika, Kurir, Šajkača, Nacionalist, Srbija danas, Informer, Srbin info, 24vesti, Intermagazin, Pravda, Fakti, Espreso, Centar za bezbednost, Novi glas, Alternativnatv, Nezavisne, Trebević, Trebinje danas, Info Balkan, Nove vesti, Dešavanja u Bijeljini.

Navodna saznanja IN4S-a, za koje ovaj medij tvrdi da se radi o odluci Ministarstva, negirao je resorni ministar Predrag Bošković. Iz Ministarstva odbrane su saopštili da niko nije dobio otkaz u Vojsci Crne Gore zbog srpske nacionalnosti, uz podsjećanje da su se slične dezinformacije u medijima pojavljivale i 2017, 2018. i 2019. godine:

„Ono što sam tada, poručujem i sada, da će u VCG biti mjesta za sve nacije i religije, one koji ovu državu doživljavaju kao svoju i nemaju rezervnu, koji će uvijek stati u odbranu svoje države. Nebitna je nacija i religija, već samo odnos prema državi“, navedeno je na Twitteru Ministarstva odbrane.

Izvornu objavu portala IN4S ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu „prenošenje lažne vijesti“ dobijaju objave medija koji su informaciju IN4S-a prenijeli, budući da se radi o medijskim izvještajima u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
27.05.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano
IN4s: Lažna vijest RT RS: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Republika.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Sajkaca: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Nacionalist.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti 24 Vesti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Inter magazin: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Pravda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Fakti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Centar za bezbednost: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Novi glas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Alternativna TV: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Trebević portal: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Trebinje danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano iBalkan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Nove vesti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Desavanja u Bjeljini: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 11 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 11 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 11 sati