Izborni dan i širenje dezinformacija

Izborni dan i širenje dezinformacija
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
03.09.2020

Izborni dan i širenje dezinformacija

Izborni dan u Crnoj Gori protekao je u mirnoj atmosferi, bez većih nepravilnosti i bez incidenata. Međutim, u pojedinim medijima i na društvenim mrežama imali smo priliku da vidimo mnogo lažnih vijesti koje ne govore tome u prilog. Ovo su samo neki od primjera manipulativnih i lažnih tvrdnji koje smo čitali.

Lažne vijesti o izbornom danu krenule su sa lažnim istraživanjima koja su se širila društvenim mrežama. Kreatori ovih objava iskoristili su agencije IPSOS i House of Win, kao i Centar za demokratiju i ljudska prava, kako bi objavljene političke rejtinge predstavili kao rezultat istraživanja ovih agencija. Agencije su odmah demantovale da se radi o njihovim podacima.

Dezinformacije su krenule da se šire i par dana prije izborne nedjelje, 28.avgusta, kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj piše da građani treba da se čuvaju, jer će hemijske koje budu u glasačkoj kabini biti magične, i prepravljaće ono što su htjeli da zaokruže. Ova pojava se, očigledno, nije evidentirala ni u domaćim ni u međunarodnim izvještajima sa izbornog dana.

Samo par dana prije izbora, regionalni mediji objavili su i lažnu vijest o promjenama važećih zvaničnih mjera koje se odnose na ulazak u Crnu Goru, optužujući vladajuću koaliciju da ovo rade kako bi ostvarili što bolji izborni rezultat. Ove navode demantovala je odmah i Vlada Crne Gore.

Dalje su, na društvenim mrežama i pojedinim regionalnim medijima, dijeljena upozorenja građanima da se političke partije iz crnogorske vlasti pripremaju na napad, da spremaju atentat na građane i da su u ovoj svojoj namjeri angažovali i policiju i pripadnike vatrogasne jedinice  – sve u cilju da spriječe potencijalne pobune koje bi se mogle dogoditi od strane crnogorskog naroda. Ovakve dezinformacije širile su se u grupama koje broje i do 30.000 ljudi, a širili su ih i građanski aktivisti sa velikim brojem pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk  Ovi lažni navodi demantovani su i bez reakcija optuživanih, jer se do kraja izbornog dana nije dogodio nijedan incident koji bi ličio na pomenute. Izbornu noć obilježio je izlazak na ulice – ali sa ciljem proslave izbornih rezultate opozicionih strana.

Regionalni mediji objavili su i lažnu informaciju da u periodu od dva sata nijesu objavljeni podaci o izlaznosti na biralištima u Crnoj Gori, ni do 13 ni do 14 sati. Mediji su iznijeli lažnu tvrdnju da su nevladine organizacije koje prate izbore neobjašnjivo prestale da se oglašavaju. 

Drugi mediji su, u popodnevnim časovima,  pisali da opoziciona koalicija priprema lažne nepravilnosti i tužbe kako bi poništili rezultate izbora. Pisali su da je stanje u glavnom štabu vodeće opozicione koalicije prilično mučno, jer ni ovog puta neće uspjeti da se domognu vlasti. Ova koalicija se tokom izbornog dana nije oglašavala, sve do prvog obraćanja javnosti u večernjim satima kada su izašli sa informacijama o pobjedi opozicije na parlamentarnim izborima.

Jako je važno da ponovimo našim čitaocima ono na šta im skrećemo pažnju uvijek - čitajte pažljivo. Medijske objave koje u sebi sadrže namjeru da podižu tenzije i paniku među građanima imaju samo taj jedan cilj. Ovog puta izborni dan u Crnoj Gori bio je motivacija za plasiranje opasnih lažnih vijesti koje su u nekom trenutku mogle dovesti  do opasnih reakcija od strane čitalačke publike.

Ne vjerujte sve što pročitate u medijima, a pogotovo ne vjerujete svemu što pročitate na društvenim mrežama. Njima se vijesti najbrže šire, one lažne još brže, dovode u zabludu i tjeraju na donošenje pogrešnih zaključaka. Izborni dan u Crnoj Gori je primjer i ovog puta je samo vrijeme demantovalo manipulativne tvrdnje u ovim objavama. Obratite pažnju na izvore informacija.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
03.09.2020
Ocjena:

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove netačne tvrdnje doktorke Lidije Gajski

Umjesto iznošenja jasnih smjernica kako da se zaštite od virusa, kako da sačuvaju...

30.09.2020 prije 18 sati

Pseudonauka
Nove teorije zavjere dr Nade Kostić

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na ...

30.09.2020 prije 17 sati

Pristrasno izvještavanje
Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja...

28.09.2020 prije 2 dana