Izjava kaže jedno, naslov drugo: Joanikije nije Krivokapića nazvao lažovom

Crkvene teme dominiraju javnim prostorom Crne Gore već neko vrijeme. Od litija, pa do kontroverzi oko potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) informacije i dezinformacije o odnosu države i crkve šire se brzinom svjetlosti. Barski portal je objavio izjavu tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog, a sada već mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića, …

684

Crkvene teme dominiraju javnim prostorom Crne Gore već neko vrijeme. Od litija, pa do kontroverzi oko potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) informacije i dezinformacije o odnosu države i crkve šire se brzinom svjetlosti.

Barski portal je objavio izjavu tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog, a sada već mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića, koji je reagovao na izjave premijera Zdravka Krivokapića da je putovao u Beograd da podrži njegov izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog. Ovaj portal je na najočigledniji način zloupotrijebio izjavu Joanikija Mićovića naslovljavajući svoj tekst“Vladika Joanikije: Krivokapić je lažov i manipulator”.

U izjavi koju je Joanikije Mićović originalni dao za portal IN4S, se, između ostalog, navodi :“Povodom izjave premijera Crne Gore da je u Beograd stigao da podrži vladiku Joanikija za mitropolita Crnogorsko – primorskog, vladika Joanikije je za naš portal eksluzivno izjavio:“Ja sam od premijera Crne Gore, zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade.”

Zvanična izjava Joanikija Mićovića koju je dao za portal IN4S je dostupna na sajtu eparhije Budimljansko-nikšićke.

Dakle, u svim specifičnim okolnostima u kojima se odvijaju odnosi između SPC i države, specifičnim okolnostima Krivokapićeve posjete Beogradu i Joanikijeve izjave jasno je jedno – Mićović nije rekao da je Krivokapić lažov i manipulator.

Zbog činjenice da Joanikije Mićović nije izgovorio to što se tvrdi u naslovu, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

31/05/2021

Ocjena:

Dezinformacija, Klikbejt