Lažna vijest

Izmijenjena fotografija Baraka i Mišel Obame: Bivša prva dama nije bila Majk

Izmijenjena fotografija Baraka i Mišel Obame: Bivša prva dama nije bila Majk
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
22.02.2021

Izmijenjena fotografija Baraka i Mišel Obame: Bivša prva dama nije bila Majk

Istaknute javne ličnosti i članovi njihovih porodica, oduvijek su bili predmet raznih podvala, manipulacija i generalno obmanjujućih tvrdnji koje se dovode u vezu sa njihovim imenima. Nezavisno od toga iz koje branše dolazili, ljudi poznati svjetskoj javnosti uvijek će se iznova, na različite načine naći na tapetu onih koji šire dezinformacije na internetu, najčešče putem društvenih mreža.

Jedan takav primjer je nedavna objava na Fejsbuku u kojoj imamo priliku da vidimo staru ali očigledno izmjenjenu sliku na kojoj se nalazi bivši predsjednik SAD, Barak Obama i njegova supruga Mišel. Ispod sporne slike stoji opis:

„Barak i Majk Obama slikano prije nego što je Majk izvršio operaciju i postao Mišel Obama“

Da je riječ o modifikovanoj fotografiji jasno je svima koji su imali priliku da vide originalni primjer iste, koju je Barak Obama 2019. godine objavio na svom Tviter nalogu, u čast 55. rođendana svoje supruge Mišel. 

Istu fotografiju objavio je i poznati američki časopis Newsweek, podsjećajući na zajedničke momente Baraka i Mišel Obame iz njihovih mlađih dana.

Demantovanjem objava na internetu u kojima se tvrdi da je bivša prva dama SAD, Mišel Obama nekada zapravo bila Majk, bavio se i Rojters. U jednom članku, na njihovom sajtu objašnjavaju kako internetom kruži slika na kojoj je izgled Mišel Obame izmijenjen, na način što su njen vrat i linija vilice znatno prošireni kako bi dobila muževniji izgled.
 

Takođe, kada se pažljivo pogleda, na izmijenjenoj fotografiji vidimo neskladnu liniju na desnoj strani lica“,  navodi Rojtersov tim koji se bavi provjerom činjenica.

Imajući u vidu originalni primjer fotografije na kojoj se nalazi bračni par Obama, kao i tekstove u kojima su opovrgnute lažne tvrdnje o transrodnosti supruge bivšeg američkog predsjednika, gore pomenutu Facebook objavu ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.
 

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
22.02.2021
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Vojska nije na ulici zbog haosa, već da pomogne u borbi sa virusom

Dešavanja u regionu i Crnoj Gori, bilo da su politička ili vezana za pandemiju...

08.03.2021 prije 1 sat

Lažna vijest
U Srbiji se ne testiraju kineske vakcine

Dok se među zemljama svijeta, vodi bitka oko nabavki vakcina protiv koronavirusa, a...

08.03.2021 prije 1 sat

Lažna vijest
Različiti sojevi koronavirusa su realnost, kao i COVID-19

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju pandemije koronavirusa koja je odnijela...

08.03.2021 prije 1 sat