Lažna vijest

Izmišljena izjava Melanije Tramp

Izmišljena izjava Melanije Tramp
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
26.11.2020

Izmišljena izjava Melanije Tramp

Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna štetnost vakcina neiscrpna je tema, a često se, kako bi se ovoj temi dalo na značaju, pojedine izjave o vakcinama „stave u usta“ poznatim i uticajnim pojedincima.

To je slučaj i sa viralnom fotografijom supruge (doskorašnjeg) predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Melanijom Tramp.

Fejsbukom kruži njena fotografija sa pratećim citatom:

“Vakcinišite decu kažu ONI. To je apsolutno bezopasno. ONI kažu da je absolutno bezopasno! Ali jedini problem je u tome što ti ONI ne vakcinišu svoju decu”.

Opširnom i temeljnom pretragom nije moguće pronaći bilo kakav dokaz da je Melanija Tramp rekla to što joj se u ovoj objavi pripisuje.

Jedino što može povezati Melaniju Tramp i antivakcinaški pokret je njeno odbijanje da se izjasni o vakcinama.

Tramp nije željela da se javno izjasni o vakcinama protiv malih boginja tokom maja 2019. godine iako je tada promovisala svoju „Be Best“ kampanju, koja je vezana za, kako se navodi, dobrobit djece.

Ipak, ono što je poznato kada je u pitanju prva dama SAD i njen odnos prema vakcinama, jeste da je na jednom od predizbornih skupova svog supruga, Donalda Trampa, kazala da vjeruje u doktore, medicinske sestre i naučnike i da vjeruje u stvaranje vakcine protiv Covid-19.

„Zbog naših nevjerovatnih medicinskih mogućnosti i resursa, mi smo u procesu razvoja moćnih sredstava terapije i vakcine. Naši protivnici pokušavaju politizovati vakcinu koja bi mogla spasiti milione života tokom globalne pandemije. Ako ne podržavate sigurnu proizvodnju vakcine, ne podržavate zdravlje i sigurnost američkog naroda.”, kazala je Melanija Tramp.

S obzirom na to, da apsolutno nema nikakvih dokaza da je Melanija Tramp izrekla citat koji prati njenu fotografiju, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
26.11.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Fikcija koju gledamo na TV-u često izgleda kao realnost, a realnost koju proživljavamo...

22.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bajdenov potpis nije „nevidljiv“: Poptisani akt objavljen na sajtu

Pobjeda Džoa Bajdena na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama izavala je...

22.01.2021 prije 1 dan

Dezinformacija
“Vacuna show” je leglo dezinformacija

Društvenim mrežama sve više kruže slične, netačne tvrdnje o lažnom vakcinisanju...

21.01.2021 prije 2 dana