Jedan lijek ne može zaustaviti pandemiju

U vrijeme kada je koronavirus i dalje na svom vrhuncu, pogotovo u našem regionu, dezinformacije o pronalasku lijeka i o najavi kraja pandemije su najopasnije. Portal Sputnik objavio je tekst sa naslovom: Sputnik u tekstu piše o potencijalnom lijeku na kojem rade ljekari iz Rusije, njegovoj efikasnosti i djelotvornosti i garanciji da uz njegovo korišćenje, …

849

U vrijeme kada je koronavirus i dalje na svom vrhuncu, pogotovo u našem regionu, dezinformacije o pronalasku lijeka i o najavi kraja pandemije su najopasnije.

Portal Sputnik objavio je tekst sa naslovom:Rusija napravila lek protiv Kovida — jesenjeg talasa neće biti

Sputnik u tekstu piše o potencijalnom lijeku na kojem rade ljekari iz Rusije, njegovoj efikasnosti i djelotvornosti i garanciji da uz njegovo korišćenje, ”devet od deset osoba uz blagovremeno liječenje neće preminuti.”

Dalje dodajeKlinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbeđen lek koji spašava život.

Stav Svjetske zdravstvene organizacije, što se tiče djelotvornog lijeka koji će stati na kraj koronavirusu, je sljedeći:Iako je u toku nekoliko ispitivanja s lijekovima, trenutno nema dokaza da bilo koji lijek može izliječiti ili spriječiti COVID-19. SZO ulaže sve svoje napore na razvoju i procjeni lijekova za liječenje COVID-19.

SZO je 07.07. Objavila i spisak vakcina koje se testiraju, i o njihovoj djelotovorosti obavještavaće javnost. 21 vakcina je u kliničkom testiranju, dok čak 139 su u pripremi za kliničko testiranje.

BBC je 01.07. Objavio detaljnu analizu sa osvrtom na ljekove koji se testiraju u liječenju kovid zaraženih pacijenata. U njihovoj analizi se navodi:U toku je značajan broj studija o potencijalnim tretmanima za Covid-19.

Još je prerano da bismo znali kada bismo mogli imati lijek koji može liječiti koronavirus. Ipak, trebali bismo početi dobijati rezultate testiranja u narednih nekoliko mjeseci. To je mnogo ranije nego što ćemo znati je li vakcina (koja štiti od infekcije, a ne liječi je) efikasna.

Iz SZO su takođe naveli i da je priprema za jesen prioritet u Regionalnoj kancelariji SZO u Evropi.

Regionalni direktor kancelarije SZO za Evropu, Hans Kluge upozorio je na jesenji talas koji nas očekuje i naglasio čak i mogućnost dvostrukog talasa:“Vrlo sam zabrinut zbog dvostrukog talasa – na jesen bismo mogli imati drugi talas Covida i još jedan od sezonskog gripa ili ospica”

Vakcine i dalje nema, a ljekovi koje zdravstvo koristi služe isključivo za ublažavanje simptoma i potrebnu njegu oboljelih do oporavka. Jedino što može stati na put pandemiji, jeste vakcina.

Zbog svega navedenog, ovaj slučaj ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

Sputnik: Pristrasno izvještavanje

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

09/07/2020

Ocjena:

Pristrasno izvještavanje