Da je koronavirus obična prehlada, teretičari zavjere pisali su i ranije. Do našeg govornog područja došla je fotografija kojom se manipuliše podacima o broju zaraženih koronavirusom I broju zaraženih od gripa koja je na društvenim mrežama aktuelna još od aprila prošle godine. 

U Fejsbuk objavi se tvrdi: 

Na grafikonu koji prati post navodi se da je bilo 1.822 slučajeva gripa tokom sezone 2020-2021, a 38 miliona slučajeva tokom sezone 2019-2020.

Portal Lead Stories je, još u aprilu mjesecu, raskrinkao ove manipulativne tvrdnje, navodeći da je grafika navodno produkt Fox News –a, a kao izvor za informaciju se navodi Američki  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji objavljuje sedmične izvještaje o gripu.

Objašnjeno je da se podatak od 1822 oboljela od gripa, odnosi samo na desetu sedmicu provjere, odnosno sedmicu koja se završila 13. marta ove godine i da su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi.

Takođe, objašnjeno je da se taj podatak, stoga, može upoređivati sa podatkom za isti vremenski period iz sezone gripa 2019-2020. koji je iznosio 262.196 potvrđena slučaja gripa, a ne sa procjenom CDC-a za cijelu sezonu 2019-2020.

LeadStories opet ukazuje da je brojka od 38 miliona procjena CDC-a, a ne broj laboratorijski dokazanih slučajeva.

Ukoliko pogledamo podatke o slučajevima gripa u sezonama 2019/2020 i 2020/2021, koji su dostupni putem alata Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje virusa influence, FluNet, jasno je da grip nije nestao, iako je u sezoni 2020/2021 zabilježeno znatno manje slučajeva.

Podsjećamo da, kako je još ranije iz SZO pojašnjeno, uprkos značajnim razlikama između virusa gripa i novog koronavirusa, oba se slično manifestuju kod oboljelih – uzrokuju respiratorne bolesti, kroz širok spektar bolesti, od asimptomatskih ili blagih do teških bolesti i smrti. Drugo, oba virusa se prenose kapljično. Zbog ovog ne čudi da su mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, prvenstveno nošenje maske, pranje ruku i držanje distance, itekako mogle uticati i na smanjenje širenja zaraze virusa gripa.

Ovoj objavi dajemo ocjenu manpulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.