Da je koronavirus obična prehlada, teretičari zavjere pisali su i ranije. Do našeg govornog područja došla je fotografija kojom se manipuliše podacima o broju zaraženih koronavirusom I broju zaraženih od gripa koja je na društvenim mrežama aktuelna još od aprila prošle godine. 

U Fejsbuk objavi se tvrdi: 

Sezonske prehlade nema jer postujete mjereali korona slucajeva ima jer ne postujete mjere. Kako vam nije jasno 

Na grafikonu koji prati post navodi se da je bilo 1.822 slučajeva gripa tokom sezone 2020-2021, a 38 miliona slučajeva tokom sezone 2019-2020.

Portal Lead Stories je, još u aprilu mjesecu, raskrinkao ove manipulativne tvrdnje, navodeći da je grafika navodno produkt Fox News –a, a kao izvor za informaciju se navodi Američki  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji objavljuje sedmične izvještaje o gripu.

Objašnjeno je da se podatak od 1822 oboljela od gripa, odnosi samo na desetu sedmicu provjere, odnosno sedmicu koja se završila 13. marta ove godine i da su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi.

Takođe, objašnjeno je da se taj podatak, stoga, može upoređivati sa podatkom za isti vremenski period iz sezone gripa 2019-2020. koji je iznosio 262.196 potvrđena slučaja gripa, a ne sa procjenom CDC-a za cijelu sezonu 2019-2020.

„Tokom sezone gripa 2019-2020, CDC je promijenio da je grip povezan sa 38 miliona obolijevanja, 18 miliona posjeta bolnici, 405.000 hopspitalizacija i 22.000 smrtnih slučajeva“, naveli su iz CDC-a.

LeadStories opet ukazuje da je brojka od 38 miliona procjena CDC-a, a ne broj laboratorijski dokazanih slučajeva.

Ukoliko pogledamo podatke o slučajevima gripa u sezonama 2019/2020 i 2020/2021, koji su dostupni putem alata Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje virusa influence, FluNet, jasno je da grip nije nestao, iako je u sezoni 2020/2021 zabilježeno znatno manje slučajeva.

Podsjećamo da, kako je još ranije iz SZO pojašnjeno, uprkos značajnim razlikama između virusa gripa i novog koronavirusa, oba se slično manifestuju kod oboljelih – uzrokuju respiratorne bolesti, kroz širok spektar bolesti, od asimptomatskih ili blagih do teških bolesti i smrti. Drugo, oba virusa se prenose kapljično. Zbog ovog ne čudi da su mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, prvenstveno nošenje maske, pranje ruku i držanje distance, itekako mogle uticati i na smanjenje širenja zaraze virusa gripa.

Ovoj objavi dajemo ocjenu manpulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.